Beköltözők vámmentessége

2004.04.21. 11:03

Mostanában csak annyi biztos, hogy nem biztos, miként módosul a törvény.

Tisztelt Váradi úr!

Átnéztem a korábbi levelezéseit, de az én problémámra nem találtam aktuális választ.
Szintén hazaköltözős probléma:
Én nagyon nem EU-országból költözöm haza, ez év végén. Hazatelepülőnek minősülő státusszal, ez tiszta számomra. (min. két év, kijelentkezés, bejelentkezés, konzuli igazolás...) Kérdésem Önhöz a következő:
Az itt, külfoldon - vám és áfa mentesen - megvásárolt, Japánban gyártottt autót, (hat hónapos tulajdonlás után...) milyen költségekkel állíthatom forgalomba MO-n?
A korábbi szabályozással már tisztába kerültem, de mostanában csak annyi biztos, hogy nem biztos, miként módosul a törvény. Ha jól tudom az EU-s törveny szerint (francia kollégák tapasztalata) hazatéréskor is kell vámot fizetni az autóra, ha az vámköteles, de csak a használt autó értékének megfelelően. Valamint változik május 1-től a japán autókra kirótt vám mértéke is. Számít-e ez egyáltalán jelen esetben, vagy csak fogyasztási adó jelentkezik költségként? Vagy fogy. adó+regisztrációs adó?
Tobb tippem most nincs, inkább várom szíves válaszát.

Köszönettel:
V. J. Csongor

Tisztelt Varga Csongor!

Azok a személyek akik a lakóhelyüket a közösség területére helyezik át, és legaláb 12 hónapja a közösségen kívül - 3. országban - volt a lakhelyük, vámmentességet kapnak a vagyontárgyakra, amennyiben a behozott vagyontárgyak legalább 6 hónapig a beköltözés előtt a tulajdonukban voltak

.
A vagyontárgyak fogalom vonatkozik a magánhasználatú tulajdonukban lévő gépjárművekre is.
A magyar regisztrációs adó törvény alapján azonban nem mentesül a regisztrációsadó-fizetési kötelezettség alól.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.