Autó- és motorbehozatal rejtelmei

2004.04.21. 11:21

Május 14-e után már az új regisztrációs adót kell megfizetni.

Tisztelt Váradi Mihály!

Már 2000 óta aktívan autobehozatallal foglalkozom, tehát az alapszabályokkal és gyakorlati lebonyolítással tisztában vagyok. Sajnos-szerencsére eléggé változó időket élünk, de ez azt eredményezi, hogy sem a Vámhivatalban sem a Közlekedési Főfelügyeletnél (legjobb hozzáálás mellett sem) mernek 100%-os ,esetleg írásbeli választ adni kérdéseimre a jövőt illetően. Tehát ha olyan kérdést teszek fel Önnek, amire tudom a választ, az nem azért van mert nem olvastam el az olvasói fórumot, hanem a jogszabály számára lennék kíváncsi:
1) Használt 6 hónapnál idősebb gépjárműre máj. 1.után az adott EU-országban kell megfizetni az ÁFÁ-t (itthon már nem)?
2) Motorkerékpár illetve szgk. behozatal lesz-e korlátozva?
A) Pld. 91-es évjáratú Yamaha V-max típ mkp. (nincs rajta a KF honlapján), ez máj 1. után szabadon behozható?
B) 96-nál régebbi Euro-2 (tavalyelőtt behozható volt pl. 92-es Astra)
C) Szgk, amely nem teljesíti az Euro-2-t sem, de egy műkedvelő ilyet szeretne pld.: 81-es (nem oldtimer) Porsche 911?
3) Lesz-e korlátozva máj 1. után az egy személy által behozható gépjárművek száma? (jelenleg 1 személy naptári évenként 1 db-ot hozhat be, megfelelő jogosítvány esetén. Mkp.-t csak A jogsis vámkezeltethet)
4) Szeretnék magamnak egy autót, amelyet csak zárt versenyen kívánnék használni (szlalom-amatőr rally). Ha nem kívánom forgalomba helyezni, kell-e valamiféle regisztrációs díjat fizetni ill. bármilyen vizsgálatra vinni, vagy egyszerűen hazajövök vele máj. 1. után, és legálisan tulajdonomat képezi? (a versenyekre a szállítást tréleren oldanám meg)
5) Az új ÁFA-mentes vámkezelés mely időponttól lesz a gyakorlatban? A határon történő beléptetés időpontja, számla dátuma vagy a vámkezelés kérése (EV benyujtásának időpontja) határozza meg? Esetleg mástól függ?
6) Korábban a vámosok előszeretettel tagadták meg a gépjárművekhez kapott téli ill.nyári kerekek (gumiabroncsok) behozatalát. Mi a helyzet ez ügyben máj. 1 után?
7) Lehet-e tudni már arról, hogy máj.1 után van-e valamiféle teendő a határon (magánforgalom esetén). Vagy csak a megyei Vámhivatalt kell 30 napon belül felkeresni?

és végezetül egy teljesen konkrét eset:
8) Van egy 2002 es évjáratú 1,5 dci Clióm (Euro-3) jelenleg Németországban. Az én értelmezésem szerint ha ezt a gépjárművet máj. 1 után léptetem be az országba (ill.az 5.kérdésemre kapott válasz függvényeként) és a vámkezelési eljáráson a 2004évi Xll. törvény hatályba lépése (máj.14) előtt túlesik akkor az utána fizetendő terhek:
a még most hatályban lévő regisztrációs díj, 90 000 Ft és a környezetvédelmi termékdíj? Ugyanez máj 14. után már 180 000 Ft+körny.td.?
Ön szerint helyes a gondolatmenetem? (sokkal nagyobb a különbség egy 2000 cm3 alatti Euro-3-as dízel szgk-ra!)
Remélem sokan olvassák fórumukat és válaszával sokaknak segít nem csak nekem.

Köszönettel:
Gidai Péter

Tisztelt Gidai Péter!

1. A csatlakozást követően magánszemélyek az ÁFA-t használt járművek után a vásárlás helyén, és nem Magyarországon fizetik meg.
Cégek autó behozatala esetében az ÁFA fizetés továbbra is Magyarországon történik - ehhez azonban EU-s adószámmal kell rendelkeznie a cégnek. A Mwst-t az EU-s adószám alapján külföldön meg sem kell fizetni.
2.
A, és C - kérem, hogy a témában a Közlekedési Felügyeletnél szíveskedjen érdeklődni, mivel a témában Ők az illetékesek.
B/ az EURO II-es személygépkocsik május 1-e után már behozhatóak lesznek.
3. Az EU-ból behozható járművek száma nem lesz korlátozva.
4. Forgalomba helyezés nélkül véleményem szerint nincs regisztrációs adó fizetési kötelezettsége.
5. Az EU-s csatlakozást követően az Unióból behozatalra kerülő termékek esetében már nem lehet vámkezelésről beszélni - az Ön által említett behozatal nem ÁFA-mentes vámkezelés. A Mwst. visszaigénylése a május 1-e utáni vásárlásoknál szűnik meg. Ennek megfelelően az ÁFA mentes behozatal a május 1-e után az EU-ból elindított - vámkezelés nélkül - és behozott járművekre vonatkozik, ugyanis ezeket a járműveket már nem kell vámeljárás alá vonni Magyarországon a behozatalt követően.
6. A vámhatósággal már csak a regisztrációs adó megfizetésekor találkozik - már nem lesz áruvizsgálat stb. Ilyen gond már nem lesz.
7. A határon már nem lesz vámvizsgálat, csak esetleg okmányellenőrzés.
8. Felhívom figyelmét, hogy nemcsak a beléptetést kell május 1-e után elvégezni, hanem a járműnek Németországból is vámkezelés nélkül kell, hogy elinduljon - május 1-e után - (ellenkező esetben még a régi szabályok szerint vámkezeltetni kell azt Magyarországon).
Amennyiben a regisztrációs adót május 14-ig be tudja fizetni és erről igazolást kap a Vám- és Pénzügyőrségtől, úgy még a régi regisztrációs adót kell megfizetnie. Május 14-e után már az új regisztrációs adót kell megfizetni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.