Használt autó május 1. után

2004.04.21. 11:39

A folyamat hosszára vonatkozóan nem tudok pontos választ adni.

Tisztelt Váradi Úr,

Már eddig is sokat segített hasznos tanácsaival, de most a használt autó magyarországi vámkezelésére vonatkozólag szeretnék néhány gyakorlati kérdést feltenni, mivel az autót már megvettem, és kint várja a május 1-et, hogy behozhassam.
Május 1-én behozott (behozható EUR3) német vámos rendszámú autóval mit kell tennem a Hegyeshalmi határátkelőn? Ha mint cég hozom be (nem kereskedelmi célból) regisztrációs adóelőleget kell fizetni előtte? A behozott autót korlátozás nélkül használhatom forgalomba helyezésig, mert régen állítólag az E-rendszámmal csak korlátozottan lehetett közlekedni? Mennyi ideig tart a folyamat, ha rögtön elkezdem intézni? Ön szerint érdemes megbízni az ügyintézéssel egy vámügynökéséget? Amennyiben ön szerint érdemes, tudna ajánlani egyet aki ilyesmivel foglakozik? Mi történik ha nem kérek rá Németországban vámos rendszámot, hanem német rendszámmal használom, hangsúlyozom, mindezt május 1 után.

Köszönettel
Békési Sándor

Tisztelt Békési Sándor!

Május 1-e utáni behozatal esetén az autót már nem kell vámeljárás alá helyezni sem az indító, sem a célországban

. Hegyeshalomnál már csak okmányellenőrzés lesz. A jármű tulajdonjogának igazolására azért szükség lehet.
A törvény alapján az adóelőleg fizetésére kötelezett személyek az alábbiak:
- Ha a forgalomba helyezés belföldön, az általános forgalmi adó alanya által teljesített személygépkocsi-értékesítés közvetlen következményeként valósul meg, a teljesítésre kötelezett általános forgalmi adóalany adóelőleget köteles fizetni.
Ennek megfelelően csak az ÁFA alanyoknak kell az előleget megfizetni, ha a járművet értékesítési célból hozzák be. (árukészletként). Egyéb esetben nem kell előleget fizetni, hanem a forgalomba helyezéskor kell az adót megfizetni.
A jármű használatával kapcsolatban kérem, hogy az okmányirodánál szíveskedjen érdeklődni.
A folyamat hosszára vonatkozóan nem tudok pontos választ adni. Ez függ a közlekedési felügyelet, a vámhatóság, illetve az okmányiroda leterheltségétől.
A forgalomba helyezés folyamata több hatóságnál történő ügyintézést igényel. Arról azonban Önnek kell döntenie, hogy megbízzon-e ezzel valakit, vagy személyesen intézze az ügyeket.
A külföldi rendszámmal történő használattal kapcsolatban még nem ismerem a jogi szabályozást. Erről talán az okmányirodák tudnak Önnek tájékoztatást adni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.