Gyakorlati teendők külföldi autóvásárlás esetén

2004.04.22. 12:45

Az adásvételi szerződést olyan nyelven kell elkészíteni, hogy mind a vevő, mind az eladó tudja, hogy mit ír alá.

Tisztelt Váradi úr!

Rengeteg kérdést és persze azokra rengeteg választ lehet olvasni a regisztrációs adóval kapcsolatban, így tulajdonképpen az adó mértékével, megfizetésének módjával kapcsolatban szinte minden kérdésre választ lehet kapni a levelezési archívumból. Nem találtam azonban a külföldön (EU-ban) történő személyautó vásárlásának, behozatalának gyakorlati oldalával kapcsolatban semmit. Mivel én pont egy ilyen autóvásárlást tervezek májusban, a következő kérdések merültek fel bennem:

-Milyen tartalmi illetve formai kövtelmények vannak az adásvételi szerződéssel szemben (beleértve annak nyelvét is)?
-Különbözik-e a magánszemély és a vállalkozással kötött szerződés?
-Mi a teendő a vásálás helyén (azaz külföldön), ha az autó még fogalomban van (valamiféle kiléptetés)?
-Mi a teendő a vásálás helyén (azaz külföldön), ha az autó már nincs fogalomban (valamiféle ideiglenes forgalmi)?
-Hogyan lehet az autóra rendszámot illetve ideiglenes rendszámot szerezni, illetve az hol és meddig érvényes?
-Szükség van-e bármilyen egyéb adminisztrációra külföldön?
-Mi a teendő a határon? Kell e ott intézni valamit (pl. ideiglenes rendszám)?
-Az okmányirodán való bejelentésen (átiratáson), a regadó megfizetésén és a vizsgáztatáson kívül van-e még teendő (pl. mi lesz a környezetvédelmi termékdíjjal)?

Nagyon sokat segítene, ha válaszolna a fenti kérdésekre, illetve ha ezek már felmerültek a levelezésben (csak én átsiklottam felette) akkor jelezze kérem..

Előre is köszönöm, és várom válaszát.
Kovács Gyula

Tisztelt Kovács Gyula!

1. Az adásvételi szerződést olyan nyelven kell elkészíteni, hogy mind a vevő, mind az eladó tudja, hogy mit ír alá. A vámhatóság azonban megkövetelheti az idegennyelvű szöveg fordítását. Ez azonban ismereteim szerint nem jellemző a gépjármű adásvételnél.
2. Vállalkozástól történő vásárlás esetén Önnek számlát kell kapnia - nem jó az adásvételi szerződés.
3. 2004. április 30-ig történő vásárlás esetén a gépjárművet a vásárlás helyén vámeljárás alá - kiviteli eljárás - kell vonni. Május 1-e után már nem lesz vámeljárás, mivel Magyarország is a vámunió tagja lesz.
4. A forgalomból kivont jármű vásárlása esetén való tennivalókról kérem szíveskedjen a vásárlás helyén érdeklődni. (Lábon történő hazahozatalhoz bizonyára szükséges valamilyen forgalmi okmány. Tréleren történő hazahozatlhoz nem szükséges érvényes forgalmi engedély)
5. Erről a kérdésről a kinti hatóságoknál kell érdeklődni. Célszerű a vásárlást olyan helyen megtenni, ahol ezeket a problémákat a kereskedő megoldja Ön helyett.
6. Szintén a kereskedő, illetve a kinti hatóságok tudnak ebben segíteni.
7. Az EU-s csatlakozás előtt a határon ideiglenes rendszámot, biztosítást kell kötni és az autót vámeljárás alá kell vonni. A csatlakozás utáni szabályokról a rendőrség tud tájékoztatást adni, mivel vámkezelés már nem lesz.
8. A csatlakozás után nem lesz több teendője. A környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályozás tudomásom szerint még nem jelent meg.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.