Külföldi autó magyar sofőrrel a csatlakozás után

2004.04.29. 11:05

Van jogi akadálya az ilyen autók Magyarországon is történő használatának?

Tisztelt Vámszakértő,

Mi a helyzet a csatlakozást követően a külföldi rendszámú gépkocsik magyar sofőr általi vezetése kapcsán. Ha jól gondolom, akkor tekintettel szabad letelepedésre stb. nem tilos magyar állampolgárnak bármely EU-s országban gépkocsit vásárolni, és azt ott üzemben tartani. Mivel ugye vám már nincs, igy van jogi akadálya az ilyen autók Magyarországon is történő használatának?

Üdvözlettel
László

Tisztelt Angeli László!

A Magyarországon tartósan használni kívánt járművet a tulajdonszerzést, illetve a Magyarországra történő beléptetést követő 30 napon belül forgalomba kell helyezni Magyarországon

.
1988. évi I. törvény
a közúti közlekedésről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel
Tv. 23. § (1) Jármű - a (3) bekezdésben meghatározott vizsgálatot követően - abban az esetben helyezhető forgalomba, ha a tulajdonos a tulajdonjog megszerzésének jogszerűségét, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének meglétét és a külön jogszabályban meghatározott regisztrációs adó megfizetését a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban igazolta.
(6) A belföldön üzemeltetni kívánt, külföldi rendszámmal ellátott jármű forgalomba helyezését a jármű belföldi üzemben tartója a tulajdonszerzést, illetőleg a jármű behozatalát követő legfeljebb 30 napon belül köteles kezdeményezni.

Az is felmerülhet kérdésként, hogy milyen feltételei vannak annak, hogy magyar állampolgár külföldön gépjárművet forgalomba helyezhessen - álladó, vagy ideiglenes lakcím, munkavállalási engedély stb.?
Mindezeknek megfelelően a kérdésével kapcsolatban javasolom, hogy a rendőrhatóságnál szíveskedjen érdeklődni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.