Forgalomba helyezés

2004.05.04. 11:03

Nem számlás vásárlás esetén nincs értelme nettó vagy bruttó árról beszélni.

Tisztelt Totálvám!

Kérdésem a következő lenne:
egy előző olvasói levél felvetése kapcsán jött szóba, hogy a külföldről behozott használtautót 30 napon belül forgalomba kell helyezni. Ez csak a regisztrációs adó befizetésére vonatkozik, vagy ténylegesen le kell vizsgáztatni, és forgalomba kell helyezni a járművet? Ha igen, akkor mi a helyzet akkor, ha pl törött gépkocsit hoz be az ember, és nem készül el (pl alkatrészhiány stb miatt) 30 nap alatt?
Másik kérdésem:
kinti vásárlás esetén ha az autót megkapom export áron, az után itthon kell fizetnem áfát, vagy teljesen mindegy, hogy kint minek nevezik, a végösszeg a lényeg, amibe még ha kint nettó árnak is van említve, így is úgy is benne van minden költség (MWST...)?

Segítségét előre is köszönöm:
Szalai Gábor

Tisztelt Szalai Gábor!

1. Az alábbiakban idézem a törvény szövegét:

1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel
A közúti járművek üzemeltetésének műszaki feltételei
Tv. 23. § (1) Jármű - a (3) bekezdésben meghatározott vizsgálatot követően - abban az esetben helyezhető forgalomba, ha a tulajdonos a tulajdonjog megszerzésének jogszerűségét, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének meglétét és a külön jogszabályban meghatározott regisztrációs adó megfizetését a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban igazolta. ... (6) A belföldön üzemeltetni kívánt, külföldi rendszámmal ellátott jármű forgalomba helyezését a jármű belföldi üzemben tartója a tulajdonszerzést, illetőleg a jármű behozatalát követő legfeljebb 30 napon belül köteles kezdeményezni.

A törvény szövege egyértelmű, azaz a forgalomba helyezést kell 30 napon belül kezdeményezni!!

2. A használt járműveket számlás külföldi vásárlás esetén Mwst.-el együtt kell megvásárolni - nem visszaigényelhető. Nem lehet export áron vásárolni. Nem számlás vásárlás esetén nincs értelme nettó vagy bruttó árról beszélni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő