Kisteherautó vásárlás az unióban

2004.05.13. 12:41

A gépkocsit magánszemélyként vásárolnám.

Tisztelt Váradi Mihály!

Egy Fiat Scudo kisteherautót szeretnék vásárolni Németországban. Több kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. A gépkocsit magánszemélyként vásárolnám.
1.) Ha 6 személyes a tehergépkocsi a német forgalmiban, akkor magyarországon is 6 személyes lesz?
2.) Ha magánimportban hozom akkor kell-e ÁFÁT, regisztrációs adót, fizetnem vagy valamilyen más költség a forgalombahelyezésen kívül terheli-e?
3.) Ha úgy döntenék, hogy nem ez a legmegfelelőbb számomra, akkor az autót értékesithetem-e, mert úgy hallottam, hogy amit magánimportban vámkezeltetnek, az a gépkocsi 2 évig nem értékesíthető. Vagy esetleg kell-e valamit fizetnem, hogy értékesíthető legyen?

Üdvözlettel:
Bari Sándor

Tisztelt Bari Sándor!

1. Amennyiben a jármű teherszállításra szolgáló raktere oldhatalan kötéssel el van választva az utastértől, vagy platós raktérrel rendelkezik, akkor az Magyarországon is teherautóként lesz forgalomba helyezve. Azzal kapcsolatban, hogy 6 személyes tehergépkocsiként forgalomba lehet-e helyezni, a Közlekedési Felügyeletnél szíveskedjen érdeklődni.
2. Magánszemélyként használt tehergépkocsi vásárlás esetén az EU-ban bruttó áron tudja a járművet megvásárolni. Itthon sem ÁFA, sem regisztációs adó fizetési kötelezettség nem terheli.
3. Az EU-ból behozott járművet NEM KELL VÁMKEZELTETNI!!!! Ennek megfelelően elidegenítési korlátozás sem lehet előírva a járműre.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő