Május 14. előtt megrendelt autó regisztrációs adója

2004.05.25. 12:00

Ha megvan az igazolás az április 30. előtti megrendelésről...

Tisztelt Váradi Mihály Úr!

Egy összetett kérdéssel fordulok Önhöz. Április 30-án rendeltem meg az autómat Szlovákiában.
Hallottam meg nem erősített híreket. Miszerint, ha igazolni tudom, hogy április 30-ig megtörtént az autó megrendelése, de az sajnos még május 14-ig nem érkezik meg, még mindig a meg nem növelt regisztrációs adó megfizetésére van lehetőség.
Az autó egy 1900 cm3-es dízel, melyre a május 14-ig érvényben levő adó összege 150e Ft, míg e dátum után már 390e Ft-ra módosul.
A kérdésem az lenne, hogy ha megvan az igazolás az április 30. előtti megrendelésről, akkor azt bemutatva a vámhatóságnak még május 14-e előtt, az alacsonyabb adó összeg fizetendő?

Köszönettel,
Sziva László

Tisztelt Sziva László!

A regisztrációs adó törvény módosítása alapján amennyiben a megrendelést igazolni tudja, úgy legfeljebb a megrendeléstől számított három hónapig lehetősége van a régi adótábla szerint forgalomba helyeztetni a járművet.

"2004. évi XII. törvény a regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvény módosításáról ...
2) Azokban az esetekben, amikor a személygépkocsit e törvény kihirdetése előtt igazoltan megrendelték, és a forgalomba helyezés a megrendelt személygépkocsi gyártásának időigénye (legfeljebb a megrendelés napjától számított három hónap) miatt húzódik el az e törvény hatálybalépése utáni időpontra, a regisztrációs adó, illetve adóelőleg megállapítására a Rega. tv.-nek az e törvény hatálybalépéséig hatályos mellékletét kell alkalmazni."

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő