BMW 316i behozatala

2004.05.27. 13:36

Milyen költségekkel járna?

Tisztel Váradi Úr,

Az lenne a kérdésem, ha most hoznák be egy 97 BMW 316i-t, akkor milyen költségekkel járna? (üzembehelyezés, regisztrációs dij)
A másik kérdésemmel kapcsolatban számszerű adatokkal is tudna szolgálni?
Hogy lehet külföldről az autót hazavezetni, kell kérni ideiglenes magyar rendszámot vagy a külföldi rendszám is jó? Mi a helyzet ha magánszemélytől veszem az autót, akkor csak a regisztrációs díjat és az üzembehelyezést kell fizetni?

Segítségét előre is köszönöm.
Geges Gábor

Tisztelt Geges Gábor!

Az Ön által megjelölt gépjármű behozatala esetén csak regisztációs adó fizetési kötelezettsége keletkezik Magyarországon. Ennek mértéke 360.000,- Ft.


Külföldön a vásárlás után a külföldi ideiglenes rendszámmal és biztosítással a lakóhely szerint illetékes közlekedési felügyelethez kell gurulni. Ott levizsgáztatják az autót, és meghatározzák a környezetvédelmi besorolását - a vizsga természetesen díjköteles. Ezután a lakóhely szerinti megyeszékhelyi fővámhivataltól kapott határozat alapján meg kell fizetni a regisztrációs adót, ami után lehet az okmányirodába fáradni - rendszám, forgalmi és törzskönyv ügyintézés céljából - ennek is van természetesen díja.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő