Teherautóból személyautó

2004.05.28. 11:42

A forgalmi bejegyzése szerint 5 éves korában lehet legkorábban...

Üdvözlöm, Pulai lászló vagyok.

Két éve vettem egy Peugeot Partner tgk-t. A forgalmi bejegyzése szerint 5 éves korában lehet legkorábban szgk-vá átalakítani.
Az öt év két hónap múlva jár le. Most viszont, a műszaki vizsgát végző állomáson azt nyilatkozták, hogy a vám megszűnése miatt új rendszer lépett életbe: hiába telt el az öt év, amit a VPOP szabott 99-ben, az új rendszer szerint REGISZTRÁCIÓS ADÓT KELL FIZETNEM, mivel a jármű jellege megváltozik.
Kérem segítsen válaszával eligazodnom, mivel az átalakításhoz szükséges alkatrészek már megvannak, szeretném mielőbb személyautóként használni az autót. Másrészt a KRESZ paragrafusok között találtam a következő "kiskaput":
"4) Tehergépkocsi rakfelületén abban az esetben szabad személyt szállítani, ha
a) a rakfelületen a szállított személyek számára megfelelően rögzített és biztonságos ülőhely van;
b) a rakomány a szállított személyeket nem veszélyezteti;
c) a tehergépkocsi össztömege - a rakfelületen szállított személyek súlyát személyenként 68 kilogrammal számítva - a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömegét nem haladja meg és..."
Ezek szerint akár teherautó is maradhat, öt üléssel, ha az megfelelően rögzített?
Válaszát előre is köszönöm.

üdv
Pulai László

Tisztelt Pulai László!

A jármű 5 éven belüli átalakításához a vámhatóság az 5 éves időtartamon belül akkor járul hozzá a tehergépkocsi és a személygépkocsi közötti vámteher különbözet megfizetése nélkül, ha a jármű közösségi származása igazolt volt a vámkezelés során - EUR-1 okmánnyal.


A regisztrációs adó fizetési kötelezettséget azonban nem lehet megkerülni. Ennek megfelelően a személygépkocsira vonatkozó regisztrációs adó összegét a forgalomba helyezéshez meg kell fizetni.
A gépkocsi 5 személyes átalakításával a Peugeot Partner nem maradhat tehergépkocsi, mivel ebben a tekintetben a kereskedelmi vámtarifa szabályai és nem a KRESZ szabályai az irányadóak.

Tisztelettel
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő