USA-import

2004.06.01. 12:03

Jelenleg egy budapesti vámszabadterületen áll a gépkocsi.

Tisztelt Váradi Úr!

A következő lenne a kérdésem:
Az USA-ból hoztam egy Mercedes Benz ML 430 (benzines, évj: 1999, Euro 3 osztály!) személygépkocsit (terepjárót).
Az autó jan. 3-án érkezett be Magyarországra, a 7-számú vámhivatalhoz lett továbbitva, és mivel marha magas lett volna a vám, jelenleg egy budapesti vámszabadterületen áll a gépkocsi.
Május 1. óta a vámosok sem tudják a mai napig megmondani, mennyi a vám+ reg. költség, és hogy mi a teljes befizetendő összeg kompletten. Azóta annyit Veszprémben elárultak hogy ennek a vámhivatalnak a monopolhelyzete megszűnt, de még mindig nem tudják megmondani, mi befizetendő.
Kérném segítségét hogy mi alapján számolnak, és mi lesz az elfogadható számla összege, és mi a komplett befizetendő összeg (pl. vám + reg. költsg+áfa stb) a gépkocsira. Tudnom kell hogy mikor hozassam ki a gk-t a vámszabadterületről és milyen összeget kell összegyűjtenem az időpontra.

Tisztelettel,
Lajtos László

Tisztelt Lajtos László!

A jármű vámkezelésekor már az EU-ban érvényes vámtétel kerül alkalmazásra. Ennek megfelelően 10%-os vámot; környezetvédelmi termékdíjat; 1 800 000,- Ft regisztrációs adót - amennyiben a jármű motorja 3500 cm3 feletti; illetve 25%-os ÁFA-t kell fizetnie.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő