Hazatelepülők vámmentessége

2004.06.02. 13:04

7 éves külföldi kiküldetésböl települünk haza Törökországból...

Tisztelt Váradi Mihály Úr!

7 éves külföldi kiküldetésböl települünk haza (Törökországból, tehát nem EU országból) idén nyáron.
Szeretném megtudni, hogy milyen honosítási költségekkel számoljak, ha költözéskor magunkkal visszük haza a következö jármüveket:
Renault Scenic RX4, 2000 ccm benzines, 2001 januárban forgalomba helyezett, 2000-ben gyártott. Törökországi rendszámmal, itt jelenleg vámmentes autóként van forgalomba helyezve. Eredetileg Dániából lett 0 kilométeresen behozva.
BMW F650 GS motorkerékpár, 2001 modell, 650 ccm, katalizátoros. Törökországban használtan vettem, ebből következően itt az adó és ÁFA ki lett fizetve utána.

Elöre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel:
Záprel Zsolt

Tisztelt Záprel Zsolt!

Azok a személyek, akik a lakóhelyüket harmadik országból a Közösség vámterületére helyezik át, azok jogosultak a személyes vagyontárgyaikat vámmentesen behozni a Közösség vámterületére.


A személyes vagyontárgyaknak
a) az érintett személy birtokában kell, hogy legyen legalább hat hónapja, azt az időpontot megelőzően, hogy a harmadik országban megszűnik a lakóhelye;
b) ugyanazt a célt szolgálja az új lakóhelyén.
A mentesség csak olyan személynek adható meg, akinek a lakóhelye folyamatosan legalább 12 hónapos időtartamig a Közösségen kívül volt.
Nem adható mentesség a következőkre:
a) alkoholtartalmú termékek;
b) dohány és dohánytermékek;
c) kereskedelmi szállítóeszközök;
d) foglalkozás vagy hivatás gyakorlásához használt cikkek, kivéve az iparművészet vagy bölcsészettudomány hordozható eszközeit.
A vámkezelést legalább a hazaköltözést követő 12 hónapon belül kell kérni.
A vámmentesen vámkezelt vagyontárgyak a vámkezeléstől számított 12 hónapig csak a vámhatóság értesítésével adhatók kölcsönbe, zálogba és bérbe. Azaz eddig az időpontig nem ruházhatóak át sem visszterhesen, sem ingyenesen. 12 hónapon belüli elidegenítés esetén vámot kell fizetni a termékekre.
A személygépkocsi és a motorkerékpár is vámmentesen vámkezelhető, amennyiben a közlekedési felügyelet előzetes vizsgálatán megállapították, hogy forgalomba helyezhető. A személygépkocsi után regisztrációs adót kell fizetnie. Az adó mértéke EURO III-as motor esetén 540.000,- Ft, EURO II-es motor esetén 810.000,- Ft.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő