EU-s autó vámszabadterületen

2004.06.03. 14:13

A május 1-e utáni időszakban a csatlakozási szerződés úgynevezett átmeneti rendelkezései vannak érvényben..

Tisztelt Váradi Mihály igazságügyi vámszakértő Úr,

Magánszemélyként március végén Franciaországban vásároltam egy EU-s származású BMW 3.0CS veterán gépjárművet, melyet 2004.04.01-én Magyarországra szállítattam, mivel az eladó nem tudta tovább tárolni. A májusi kedvezőbb változások miatt a gépjárművet azonnal vámszabadterületre tároltam be nem kevés pénzért. 2004.05.20-án a gépjárművet a Magánforgalmi Vámhivatalhoz továbbította a vámügynökség.
Meglepetésemre a 7. sz vámhivatal a vámbiztosíték megfizetésével ideiglenes megőrzésbe helyezi a járművet. Tehát a teljes régi procedurát eljátszatják velem kivéve a közlekedésfelügyeleti igazolást. Az autó vásárlásakor már egyszer kifizettem az áfa-t és azt nem igényeltem vissza beléptetéskor.
Nem értem, és én úgy értelmezem, hogy ha az autót vámszabad területen helyezem el, akkor a kivételkori vámszabályok érvényesek rá. Miért kell megfizetnem ismét az áfa-t duplán most már az EU-n belül? Mit kell tennem, ha ezt nem fogadom el, és az autót visszaszállítom az eladónak?
Kérem mielőbbi tanácsát, mert a bemutatási idő 27-e.

Köszönettel,
Czintula Csaba

Tisztelt Czintula Csaba!

Az Ön által behozott jármű még a csatlakozás előtt hagyta el - vámeljárás keretében az EU akkori területét

.
Ezekre a vámárukra a május 1-e utáni időszakban a csatlakozási szerződés úgynevezett átmeneti rendelkezései vannak érvényben, vagyis a jármű akkor vámkezelhető vámmentesen, ha annak EU-s státuszát megfelelő okmányokkal igazolni tudja.
Amennyiben a jármű EU-ból történő kiléptetése május 1-e előtt vámhivatal által igazoltan megtörtént, úgy tudom, hogy a Mwst-t még visszaigényelheti - a megfelelő vámokmány bemutatásával.
Az EU-s státusszal rendelkező áruk vámmentes vámkezelés esetén az ÁFA-t itthon meg kell fizetnie.
A jármű vámmentes vámkezeléséhez annak EU-s státuszát a vámtörvény rendelkezéseinek megfelelően az alábbi okmányokkal tudja igazolni.
- "T2L" vagy "T2LF" okmány vagy egy ennek megfelelő kereskedelmi okmány;
- "T2L" vagy "T2LF" jelzéssel ellátott TIR vagy ATA carnet;
- motoros közúti járművek rendszámtáblái vagy adatai, melyeket egy tagállamban vettek nyilvántartásba stb.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Tisztelt Várady Mihály,

Köszönöm gyors válaszát.
További kérdésem nem a vámtételre vonatkozik, mivel az idáig is 0 volt az EU- ból behozott autókra, hanem az áfa-ra.
Ha jól tudom a most magánforgalomba behozott használt autókra csak regisztrációs díjat kell fizetni a forgalomba helyezéskor. Az áfa tartalom a vásárolt országban van kifizetve. Tehát a vámhatósággal nem is találkozom, vagyis nincsen vámkezelés.
Mivel nem akarom megfizetni szerintem duplán Magyarországon is az áfa-t, ezért az autót vissza akarom küldeni az eladóhóz. Mit kell tennem, ha az autót nem akarom vámkezeltetni, és viszaküldöm ?

Köszönettel,
Czintula Csaba

Tisztelt Czintula Csaba!

A kérdés nem egyszerű, mivel az Ön járműve közösségi státusszal rendelkezik - azaz május 1-e előtt került ki a közösségből, azonban ott már szabadforgalomban volt.


Magyarországról május 1-t követően egy másik EU-s tagországba a visszaszállítás nem egyszerű dolog, mivel jelenleg Magyarországon még átmeneti vámeljárás alatt áll, ugyanakkor nem tekinthető "nem közösségi árunak".
Vámszempontból ezért május 1-e után már nem vonható árutovábbítási eljárás alá. Csodálkozom a vámszabadterület intézkedésén, mivel a vámszabadterületet felügyelő vámhivatalnak kellett volna elvégeznie a jármű vámmentes vámkezelését. Önnek ezután már lehetősége lenne a járművet külföldre visszavinni, vagy forgalomba helyeztetni a regisztrációs adó megfizetése után.
Ahhoz, hogy visszaszállíthassa egy EU-s tagországba a járművet sajnos vámkezeltetnie kell a szabadforgalom számára - vámmentesen, de ÁFA-t fizetve.
Ismét felhívom figyelmét arra, hogy véleményem szerint a Mwst-t vissza tudja igényelni a május 1-e előtti EU-s kiléptető vámokmány alapján!!

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő