Külföldi rendszámú autó itthoni használata

2004.06.30. 11:27

A jármű huzamosabb ideig történő használata forgalomba helyezés nélkül nem lehetséges...

Tisztelt Váradi Mihály,

Egy kérdéssel fordulok Önhöz, mert információra lenne szükségem így a csatlakozás után, mert nem tudom, hogy változtak-e, vagy fognak-e változni előreláthatóan a jogszabályok.
Egy Svédországban élő svéd állampolgár barátom autóját szeretném én itthon használni huzamosabb ideig. Behozni az autót, és itt levizsgáztatni nem szeretném, mert egyrészt nem szeretnék pillanatnyilag autót vásárolni, másrészt a tervek szerint 15 hónap múlva szüksége lesz rá, így visszaadnám, harmadrészt pedig ha jól tudom, azt az autót nem is lehetne behozni a környezetvédelmi szabályok, és a kora miatt.
Kérném, ha tud, segítsen nekem abban, hogy milyen lehetőségeim vannak ennek kivitelezésében, milyen papírokkal kell rendelkeznem, illetve milyeneket kell beszerezni, valamint milyen általános feltételei vannak az autó itthoni használatának.

Köszönettel várva válaszát,
Lipcsák Róbert

Tisztelt Lipcsák Róbert!

Kérdése nem vámszakmai kérdés, azonban megpróbálok rá válaszolni.


A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 5. §-a a következő (4) bekezdése alapján:
"(6) A belföldön üzemeltetni kívánt, külföldi rendszámmal ellátott jármű forgalomba helyezését a jármű belföldi üzemben tartója a tulajdonszerzést, illetőleg a jármű behozatalát követő legfeljebb 30 napon belül köteles kezdeményezni."

Ennek megfelelően úgy gondolom, hogy a jármű huzamosabb ideig történő használata forgalomba helyezés nélkül Magyarországon nem lehetséges.
A pontosabb válasz érdekében kérem, hogy a rendőrhatóságnál, illetve az illetékes okmányirodánál szíveskedjen érdeklődni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő