Svájci autó magánkézből

2004.06.30. 11:50

Legyen szíves megválaszolni, milyen anyagi vonzata lenne ennek a vásárlásnak.

Tisztelt Váradi Mihály úr!

Egy 2000 köbcentis, Eur3-as motorral szerelt Renault Espace személygépkocsit, 11500 CHF értékben szeretnék behozni Svájcból, magáncélra.
Legyen szíves megválaszolni, milyen anyagi vonzata lenne ennek a vásárlásnak.
Ha kint magánszemélytől vásárolom, kell-e itt ÁFÁ-t fizetnem, vagy csak vámot és mennyit? Ha kell ÁFÁ-t fizetni, akkor a regisztrációs díjjal növelt autó vásárlási értékére számolják rá, vagy a nettó beszerzési összegre? A környezetvédelmi termékdíj fix összeg, vagy függ az autó értékétől? Az ÁFÁ-t ezután, vagy előtt terhelik rá ezekre a díjakra?
Válaszait előre is köszönöm.

Tisztelettel,
Tauer Dávid

Tisztelt Tauer Dávid!

Annak érdekében, hogy a járművet 0%-os vámtétellel lehessen vámkezelni EUR1 származási okmányt kell a vámkezeléshez bemutatnia

- ezt az okmányt Svájcban a vámhatóság hitelesíti az export vámkezelés során. Amennnyiben nem tud EUR1 okmányt bemutatni, úgy a vámtétel 10%-os.
Felhívom figyelmét, hogy csak EUROIII motorral lehet a járművet Magyarországon forgalomba helyeztetni.
Svájcban nettó módon tud vásároni - vissza lehet igényelni az ottani ÁFA-t. Magyarországon pedig a vám (ha nem 0%-os) mellett termékdíjat, regisztrációs adót és ÁFA-t is kell fizetnie. Az ÁFA alapja a jármű vételára (forintra átszámítva) + vám (ha van) + termékdíj + regisztrációs adó együttes összege.
A környezetvédelmi termékdíjat a jármű gumiabroncsai, motorolaja, akkumulátora és ha van légkondícionáló berendezése után kell fizetni. Ennek összege kb. 80-100 000,- Ft körül alakul.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő