Járműbehozatali procedúra

2004.07.05. 11:03

Ezt követően boldogan használhatja autóját, ha még nem ment el tőle a kedve.

Tisztelt Váradi úr!

Rendszeresen olvasom szakértői véleményeit, igen sok hasznos információval lettem gazdagabb belőlük.
Szeretném azonban arra kérni, hogy legyen szíves pár sorban összefoglalni egy használt autó EU-n belüli, magánszemély által történő megvásárlásának mozzanatait, teendőit a kinti vételtől kezdve a határon történő átlépésen keresztül ("lábon hazahozva") egészen a magyarországi üzembe helyezésig.
Nem találtam meg ezt még sehol így összefoglalva, azt hiszem sok autóstársam is örömmel venné ezt az összefoglalót.

Köszönettel:
Makay László

Tisztelt Makay László!

Röviden megpróbálom összefoglalni a gépkocsi behozatal menetét.


Magyar állampolgárok EU-s tagországban szabadon vásárolhatnak gépjárművet. Amennyiben használt gépjárművet vásárol, úgy a vásárlásról magánszemélytől történő vásárlás esetén adásvételi szerződést kell kötni, cégtől történő vásárlás esetén pedig kereskedelmi számlát kell kapnia.
A járművet a tagországban ki kell vonni a forgalomból, ennek során ideiglenes rendszámot kap a jármű a Magyarországra történő hazahozatalhoz. Az ideiglenes rendszámmal határon minden külön okmány kiállítása nélkül áthaladhat.

1.
Magyarországon először a számlával (adásvételi szerződéssel) és a jármű papírjaival a lakóhely szerint illetékes közlekedési felügyelethez kell fordulni. Itt elvégzik a műszaki ellenőrzést, és megállapítják a regisztrációs adó megállapításához szükséges környezetvédelmi besorolást. A felügyeletnél 12 000,- Ft körüli vizsgadíjat, illetve 5500,- Ft körüli műszaki vizsgadíjat kell megfizetnie.
2.
A következő állomás a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi Vámhivatal felkeresése. Itt egy háromoldalas nyomtatványt kell kitölteni az ún. VPID szám kiadásához, majd ezt követően itt állapítják meg és szabják ki a regisztrációs adót.
3.
A regisztrációs adó megfizetése után lehet az illetékes okmányirodát utolsó állomásként felkeresni.
Itt egy "Kérelem a jármű első forgalomba helyezéséhez" nyomtatványt kell kitölteni. Ehhez szükség van a műszaki adatlapra, a számlára (adásvételi szerződésre), a régi - külföli - forgalmi engedélyre, a már megkötött kötelező biztosításra, 60 napnál nem régebbi eredetiséget igazoló okmányra (kb.: 20 000,- Ft) és a regisztrációs adó megfizetését igazoló okmányra.

Információim szerint a jármű nagy valószínűséggel először ideiglenes forgalomba helyezést és E rendszámot tud kérni, ami a származás-ellenőrzés (a BM végzi , díja 7000,- Ft) elvégzéséig érvényes (8500,- Ft). A járműre ezen időszak alatt nem tud CASCO-t kötni, és külföldre sem utazhat vele!
A vizsgálat lezárását követően újra az okmányirodába kell befáradni, ahol a végleges rendszámot (5500,- Ft), érvényesítő matricát (320,- Ft) és végleges forgalmi engedélyt kaphat (8000,- Ft).

Ezt követően boldogan használhatja autóját, ha még nem ment el tőle a kedve. Remélem, tudtam segíteni rövid összefoglalómmal.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő