Segédmotor behozatala

2004.07.12. 11:02

A járművet behozatal után be kell mutatni a területi közlekedési felügyeletnél...

Tisztelt Váradi Mihály úr,

Az unióból szeretnék 50 cm3-es motorkerékpárt venni. Azt szeretném tudni, ennek milyen a költségei vannak.

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel
Kernya László

Tisztelt Kernya László!

A segédmotoros kerékpárok behozatalával kapcsolatban figyelmébe ajánlom az alábbi jogszabályi rendelkezéseket:
5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról


...
VI. FEJEZET
SEGÉDMOTOROS KERÉKPÁRRA VONATKOZÓ EGYEDI MŰSZAKI VIZSGÁLAT
Forgalomba helyezés előtti vizsgálat és közúti műszaki ellenőrzés 19. § (1) A típusbizonyítvány nélkül forgalomba helyezhető segédmotoros kerékpárt forgalomba helyezés előtti vizsgálat céljából a területi közlekedési felügyeletnél be kell mutatni. Ha a területi közlekedési felügyelet a forgalomba helyezés előtti vizsgálat alapján megállapítja, hogy a jármű a jogszabályban meghatározott műszaki feltételeknek megfelel, azonosítási jellel látja el.
(2) A típusbizonyítvánnyal rendelkező segédmotoros kerékpárokat - a típusbizonyítvány alapján - a gyártónak vagy a forgalmazónak azonosítási jellel kell ellátnia. Az azonosítási jel hatósági jelzésként elfogadható.
(3) A segédmotoros kerékpár azonosítási jele a jármű vázába beütött CM-betű és a hajtómotor cm3-ben meghatározott hengerűrtartalmát jelző szám. E jelet csak a gyártó, forgalmazó illetőleg a területi közlekedési hatóság ütheti be. Segédmotoros kerékpár ilyen jelzés nélkül a közúton nem közlekedhet.
(4) A forgalomba helyezés előtti vizsgálat során az MR. 114. §-ában foglalt rendelkezések megtartását kell ellenőrizni. ...

Ennek megfelelően a járművet a vásárlást követő behozatal után be kell mutatni a területi közlekedési felügyeletnél. Itt azonosítási jellel látják el. A behozatalt követően kizárólag ennek a vizsgálatnak és az azonosítási jellel történő ellátásnak a költségét kell megfizetni - ennek pontos összegét a közlekedési felügyelet tudja Önnek megmondani.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő