Saját autó hazahozatala

2004.07.14. 14:13

Hosszabb ideje külföldön dolgozó a saját (EU-s) autóját szeretné bevinni.

Tisztelt Váradi Úr!

Július 5-i válaszában - Járműbehozatali procedúra - leírta az EU-s autó importjának folyamatát.
Kérem írja meg, miben módosul ez a procedúra, ha a hosszabb ideje külföldön dolgozó a saját (EU-s) autóját szeretné bevinni, és Magyarországon forgalomba helyeztetni.
Szükséges-e itt is a (több évvel ezelőtti) vételi szerződés bemutatása? Kell-e átmeneti rendszám? (Hiszen az EU-s rendszámmal és EU-s jogosítvánnyal amúgy is vezethetem az autót külföldön és otthon is egy ideig.)
Ráér-e elintézni az átjelentést a hazaköltözés után néhány héttel-hónappal, és el lehet-e intézni Magyarországon az összes teendőt (eredeti EU-s rendszám leadása, stb.), anélkül, hogy ki kelljen megint menni külföldre a kocsit kijelenteni, átmeneti rendszámot kérni, stb.?

Üdv,
Velencei Károly

Tisztelt Velencei Károly!

Amennyiben Ön külföldön dolgozó magyar állampolgár, és állandó lakóhelye - tartózkodási helye is külföldön van, akkor a járművet magyarországi hazautazására természetesen használhatja.

Az Ön esetében nincs gond az adásvételi szerződéssel, számlával, mivel a jármű az Ön nevén van. Ennek megfelelően a végleges hazahozatalkor a tulajdonjogot egyszerűen tudja a forgalmi engedéllyel igazolni.
A jogszabályok általam történő értelmezése alapján a végleges hazaköltözést követően 30 napon belül kellene kérni a forgalomba helyezést, illetve kellene megfizetnie a regisztrációs adót. Véleményem szerint forgalomból történő kijelentés Németországban már a levett rendszámmal is megtörténhet azután, hogy itthon forgalomba helyezte a járművet. Németországba a forgalomból kivonáshoz azonban mindenféleképpen ki kell utaznia, vagy tudakolja meg, hogy ezt esetleg meghatalmazott is elvégezheti-e.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő