Motorbehozatal az EU-ból

2004.08.16. 12:16
Milyen évjáratú motorkerékpárokat lehet az EU-ból behozni?
Kedves Totalvam!

Kérem, tájékoztassanak arról, hogy milyen évjáratú motorkerékpárokat lehet az EU-ból behozni.

Köszönöm
Kádár László

Tisztelt Kádár László!

Az alábbiakban megküldöm Önnek a Közlekedési Felügyelet témában kiadott általános tájékoztatóját:
Értelmezésként megjegyzem, hogy az M1 kategóriájú jármű a személygépkocsikat jelenti. Ennek megfelelően a tájékoztatóban a motorkerékpár az egyéb járművek közé tartozik.

TÁJÉKOZTATÓ
a használt gépjárművek behozataláról

A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990.(IV.12.) KöHÉM rendeletet
módosító 34/2004. (III.30.) GKM rendelet szabályozta az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból történő járműbehozatalt. A módosítás 2004. május 1-vel lépett hatályba.
A rendelet értelmében:
"közösségi jármű": az Európai Gazdasági Térség tagállamában használatba vett jármű, amely a járművet nyilvántartó tagállamban kiadott érvényes forgalmi engedéllyel és rendszámmal rendelkezik a Magyar Köztársaság területére történő behozatalkor."

"A közösségi jármű egyedi forgalomba helyezésének engedélyezése során
a) az európai típusbizonyítvánnyal ellátott M1 kategóriájú jármű,
b) az 1996. október 1. napját követően az Európai Gazdasági Térség tagállamában az új járműtípusok forgalomba helyezésére vonatkozóan hatályos követelmények alapján használatba vett egyéb jármű esetében a jármű gyártásának időpontjában hatályos MR. szerinti további műszaki feltételeket kell alkalmazni."

A mostani szabályozás szerint tehát elsősorban nem a környezetvédelmi besorolás, hanem személygépkocsiknál az európai típusbizonyítvány, egyéb járműnél (pld. tehergépkocsi, motorkerékpár) az első forgalomba helyezés időpontja a meghatározó. A járműveknek károsanyag-kibocsátás és zajszint vonatkozásában meg kell felelniük a forgalomba helyezésük időpontjában érvényben volt, új járművekre előírt feltételeknek.
Az a motorkerékpár helyezhető ennek megfelelően Magyarországon forgalomba, amelyiket az EU-ban 1996. október 1-e után helyeztek először forgalomba!!!!!

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő