Lejárt német forgalmijú autó forgalomba helyezése

2004.08.18. 10:53
Alaposan körbe kívánom járni a lehetőségeket.
Tisztelt Váradi Úr!

Hosszas böngészés után az illetékes szervek honlapjain eljutottam erre az oldalra, és a következő problémával, kérdésekkel fordulnék Önhöz.
Egyik ismerősöm huzamosabb ideig tartózkodott Németországban, és ott vásárolt egy Opel Omegát. Mivel az autót kint vette, a törzskönyv az ő nevén van, német forgalmival. Időközben visszaköltözött Magyarországra, és itthon tartózkodása alatt az autó műszaki vizsgája lejárt. Mivel az illetőnek se pénze, sem ideje nem volt újra kivinni levizsgáztatni, a rendszámot visszaküldte Németországba. Tehát az autó itt áll lejárt német vizsgával, rendszám nélkül, itthon élő magyar tulajdonossal.
Szeretném megvásárolni, és mivel rendkívül kedvező áron, nagyon szép állapotban juthatnék hozzá, alaposan körbe kívánom járni a lehetőségeket. A kérdésem az lenne, lehetséges-e itthon újra forgalomba helyeztetni, és amennyiben igen, regisztrációs adó terhelné-e, ha a mostani tulajdonos vizsgáztatná, és én csak utána vásárolnám meg tőle. A jármű nyolc éves, új típusú Omega, tehát a környezetvédelmi besorolása valószínűleg megfelelő.
Válaszát előre is köszönöm, és amenyiben kérdésem mások segítségére is lehet, kérem helyezzék el a honlapon.

Tisztelettel:
Laboda Zoltán

Tisztelt Laboda Zoltán!

A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990.(IV.12.) KöHÉM rendeletet módosító 34/2004. (III.30.) GKM rendelet szabályozta az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból történő járműbehozatalt.

A módosítás 2004. május 1-vel lépett hatályba.
A rendelet értelmében:
"közösségi jármű": az Európai Gazdasági Térség tagállamában használatba vett jármű, amely a járművet nyilvántartó tagállamban kiadott érvényes forgalmi engedéllyel és rendszámmal rendelkezik a Magyar Köztársaság területére történő behozatalkor."

Ennek megfelelően a jármű a jelenlegi helyzetben a jogszabály rendelkezéseinek megfelelően nem helyezhető Magyarországon forgalomba. A behozatalhoz a rendelet alapján feltétlenül szükséges, hogy érvényes forgalmi engedéllyel és rendszámmal rendelkezzen a jármű.
A magyarországi forgalomba helyezéskor egyébként minden esetben kell regisztrációs adót fizetni - akár a jelenlegi tulajdonos, akár Ön helyezteti forgalomba a járművet.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő