Régebben levámolt veterán autó

2004.10.22. 12:24

2005-ben nagy valószínűséggel emelkedni fognak a regisztrációs adó tételek.

Tisztelt Váradi Úr!

Még az EU-csatlakozás előtt importáltam magánszemélyként egy veterán autót, amely az akkori kívánalmaknak megfelelően átesett egy előzetes minősítésen, majd ezt követően ki is fizettem rá a vámot.
A kérdés az lenne, hogy ha ezt az autót jövőre forgalomba kívánom helyezni veterán vizsga és műszaki mellett, akkor követelik-e majd rajtam a regisztrációs díjat.
Használtautó-kereskedőknél hallottam olyat, hogy x hónapig kellett regadót is fizetniük, de aztán a korábban befizetett vámot visszakapták. Bár lehet hogy erre rosszul emlékszem.
Válaszát előre is köszönöm, és örülnék neki, ha a Totalcar honlapra is felkerülne, mivel elég sok veteránost érint - ezeket az autókat ugye a behozatal után sokszor csak évekkel később helyezik forgalomba, és most pont közbejött egy vám-regadó váltás.

Üdvözlettel:
Baranyai Gábor

Tisztelt Baranyai Gábort!

Sajnos leveléből nem derül ki, hogy pontosan mikor történt a jármű behozatala és vámkezelése.


A regisztrációs adó törvény alapján az a jármű mentesülhet a regisztrációs adó megfizetése alól, amelyet 2004. február 1-e előtt vámkezeltek a belföldi forgalom számára, és a vámhatósági határozat alapján igazoltan megfizették az akkor kiszabott fogyasztási adót.
Amennyiben a vámkezelés során sem fogyasztási adót - 2004. február 1-e előtti vámkezelés - sem regisztrációs adót nem fizetett, akkor a forgalomba helyezéshez 2005-ben meg kell fiezetnie a regisztrációs adót.
Itt hívom fel figyelmét arra, hogy 2005-ben nagy valószínűséggel emelkedni fognak a regisztrációs adó tételek - jelenleg a Parlament előtt van a törvénymódosítás.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő