Új motorkerékpár az EU-ból

2004.11.03. 13:06

Amennyiben legalább az egyik teljesül, úgy új járműnek kell minősíteni.

Tisztelt Vŕradi Ůr!

Szeretnčk nagymotort EU-ból Magyarországra behozni.
Ha jňl črtelmeztem, a jogszabŕly ůj motornak ŕllapÍtja meg a 6 hňnaptňl fiatalabb, čs 6000 km alatti futŕsteljesětmčnyű motorkerčkpŕrt. A kčrdesem a következő lenne:
ezt a 6 hňnapot honnan szŕmětjŕk, a motorkerčkpŕr gyŕrtŕsi idejčtől, vagy az első forgalombahelyezčs időpontjŕtňl? A 6 hňnapnak čs a 6000 km-nek is kell egyidejűleg teljesülnie?
Azčrt kčrdezem, mert vannak olyan motorkerčkpŕrok, melyek 2003-as čvjŕratůak, de a kereskedő nem tudta eladni, nem volt forgalomba helyezve. A kora (gyŕrtási időpont) meghaladja a 6 hňnapot, de 0 km-es. Ha egy ilyen motorkerčkpŕrt szeretnčk megvenni, minek minősül, újnak vagy hasznŕltnak? Milyen papěrok kellenek a magyarorszŕgi forgalomba helyezčshez? Forgalomba kell-e helyezni a motorkerčkpŕrt külföldön mielőtt megvennčm?
Elöre is köszönöm vŕlaszŕt!

Tisztelettel:
Kovŕcs Csaba

Tisztelt Kovács Csaba!

Új szárazföldi közlekedési eszköznek az alábbiak minősülnek:


Az a beépített erőgéppel hajtott szárazföldi gépjármű, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm3-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kw-ot és amely legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől számítva legfeljebb 6 hónap telt el Az ÁFA-törvény idézett szövege alapján a két kitétel közül amennyiben legalább az egyik teljesül (forgalomba helyezéstől eltelt idő, vagy futott kilométer), úgy a járművet új járműnek kell minősíteni.
A vizsgáztatáshoz és a forgalomba helyezéshez számla vagy adásvételi szerződés, illetve ha van, akkor a jármű korábbi forgalmi engedélye szükséges. Amennyiben még forgalomba nem helyezett járműről van szó, úgy természetesen nem lesz korábbi forgalmi engedély.
Nem EU-ban gyártott járművek esetében azonban ebben az esetben más módon, de tudni kell igazolni a jármű EU-s státuszát - vagyis azt, hogy megfizették-e már utána a vámot. Ehhez véleményem szerint szükséges, hogy rendelkezzen a vámkezelés vámokmányával, mivel az első forgalomba helyezés Magyarországon fog történni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő