Regisztrációs adó bontott alkatrészekre?

2004.11.15. 14:31

Szeretnénk tisztán látni, hogy milyen szabályok vonatkoznak az általunk eladott motorokra.

Tisztelt Váradi Úr!

Cégünk bontott gépkocsi alkatrész eladásával foglalkozik. Szeretnénk tisztán látni, hogy milyen regisztrálási szabályok vonatkoznak az általunk eladott gépkocsi motorokra. Pl. külföldről bontásból vásárolt motorunkat szeretnénk eladni az ügyfélnek. Ha azonos a köbcenti...? Ha nem azonos a köbcenti...? Szelepek száma befolyásol-e? Motorkód szerepe? Itthoni vásárlású motorra is vonatkozik-e ugyanez?
Válaszát előre is köszönjük.

Üdvözlettel.
Gábor Attila

Tisztelt Gábor Attila!

A járművek átalakításával kapcsolatban pontos - műszaki jellegű - választ a területileg illetékes Közlekedési Felügyelet tud Önnek adni.


A regisztrációs adó szempontjából amennyiben az átalakítás során a jármű magasabb adó kategóriába kerül, mint az eredeti forgalomba lévő jármű, úgy a két kategória adójának különbözetét meg kell fizetni a forgalomba helyezés előtt.
Amennyiben korábban már regisztrációs adó megfizetésével történt az átalakítandó jármű forgalomba helyezése, és az átalakítás következtében a jármű másik, alacsonyabb adó kategóriába kerül, akkor a negatív előjellel jelentkező regisztrációs adó visszaigényelhető az adóhatóságtól.
Olyan engedélyezett átalakítás esetén, amikor a regisztrációs adó kategória nem változik, nincs regisztrációs adó fizetési kötelezettség.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő