Letelepedés utáni vámmentes vámkezelés

2004.11.15. 14:47

Nem lehet kölcsönbe-, zálogba-, bérbeadni, vagy hasonló módon más személyre átruházni!

Tisztelt Váradi Úr!

Érdeklődni szeretnék arról, hogy abban az esetben, ha egy nem magyar állampolgár megkapta állandó tartózkodási engedélyét hazánkban, akkor milyen lehetősége van arra, hogy EU-n kívüli országból személygépkocsit hozzon Magyarországra. Úgy tájékoztattak, hogy erre van lehetőség, de bővebb felvilágosítást nem tudtak adni, ezért kérném Önöket, hogy legyenek szívesek tájékoztatni, hogy az autó milyen feltetélek mellett hozható hazánkba.
Meg van-e határozva, hogy hány éves lehet, csak olyan auto lehet, ami már korábban az adott külföldi személy tulajdonában volt vagy újonnan vásároltat is hozhat? Továbbá, hogy bármelyik országban vásárolt autót lehet hozni, vagy csak a külföldi eredeti hazájából, és, hogy mennyi ideig van erre lehetőség a személyi igazolvány kézhezvételétől?
Köszönöm segítségüket.

Tisztelettel,
Farkas A.

Tisztelt Farkas A.!

A tartózkodási engedély megkapását követő egy éven belül még lehetőség van a vámmentes vámkezelésre.

Azonban az így vámmentesen vámkezelt vagyontárgyaknak is teljesíteni kell a feltételeket - azaz legalább 6 hónappal a beköltözés előtt a beköltöző személy tulajdonában kell lennie.
Felhívom arra is a figyelmét, hogy az így vámmentesen vámkezelt vagyontárgyakat a vámekezléstől számított 12 hónapon belül nem lehet kölcsönbe-, zálogba-, bérbeadni, vagy hasonló módon más személyre átruházni!

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő