Teherből személyautó: regisztrációs adó?

2004.11.16. 09:57

A személygépkocsi után a motornak megfelelő regisztrációs adó teljes összegét meg kell fizetni.

Tisztelt Szakértő!

A regisztrációs adó tárgyban szereplő megkereséshez kapcsolódóan lenne a kérdésem, hogy a regisztrációs adóra vonatkozóan több helyen és törvényi szinten is a következőt találtam:
A személygépkocsi átalakítása esetén akkor kell regisztrációs adót fizetni, ha az átalakítás következtében az adókötelezettség az eredeti állapothoz képest növekszik. Például nagyobb hengerűrtartalmú motort kap a jármű az átalakítás során. Ilyen esetben csak a pozitív különbözet után kell regisztrációs adót megfizetni. A negatív adókülönbözet egyébként visszaigényelhető.
Ennek értelmében, ha egy Peugeot Partnerről, vagy Citroen Berlingóról (kisteherautó) van szó, melyek nem motor átalakításával, hanem a szállítható személyek számával kapcsolatosan kerülnek átalakításra, abban az esetben is regisztrációs adót kell fizetni?
Egyébként ha nem külföldről vásároltam az autót, hanem 3 évesen vettem Magyarországon, magyar tulajdonostól, és most 5 évet betöltve szeretném átalakíttatni, akkor is meg kell fizetni az adót? Valamint a cikkben szereplő KRESZ szabályt figyelembe véve, egy közúti ellenőrzés során nem büntethetnek meg, amennyiben szabályosan rögzített, biztonsági övvel ellátott helyen utazik, további mondjuk egy személy?

Tisztelt Czinke Erzsébet!

A regisztrációs adó törvény értelmében abban az esetben is regisztrációs adót kell fizetni, ha a jármű az átalakítás következtében személygépkocsi lesz.


Ebben az esetben nem beszélhetünk a regisztrációs adó különbözetről, azaz a személygépkocsi után a motornak megfelelő regisztrációs adó teljes összegét meg kell fizetni.
A törvény szövege az alábbiakat írja:
"2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról
...
Általános rendelkezések
...
2. § E törvény alkalmazásában:
...
2. átalakítás: a közúti jármű olyan műszaki megváltoztatása, amelynek eredményeként az e törvény hatálya alá nem tartozó gépjárműből személygépkocsi jön létre, illetőleg a személygépkocsi más adókategóriába kerül;

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő