Új autó behozatal Szlovákiából

2004.11.16. 10:19

Magyar állampolgárok EU-s tagországban szabadon vásárolhatnak gépjárművet.

Tisztelt Szerkesztőség!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
Szeretnék egy új Renault típusú autót Szlovákiából behozni. Azt szeretném tudni, hogy a behozatalkor milyen adókkal, díjakkal és költségekkel kell számolnom.
Továbbá az autót hogy kell behozni az országba? A kereskedőtől trélerrel a határig majd ott különböző vizsgálatok stb. és ezek az eljárások meddig tartanak? Milyen gyorsan kapom meg a magyar papírokat?

Válaszukat előre is nagy tisztelettel köszönöm!
Horváth CSaba

Tisztelt Horváth Csaba!

Az új járművet Szlovákiában nettó áron tudja megvásárolni.


Magyarországon regisztrációs adót, és ÁFA-t kell fizetnie. A járművet behozhatja trélerrel, vagy idegiglenes rendszámmal lábon is. Röviden megpróbálom összefoglalni a gépkocsi behozatal menetét.
Magyar állampolgárok EU-s tagországban szabadon vásárolhatnak gépjárművet. Amennyiben használt gépjárművet vásárol, úgy a vásárlásról magánszemélytől történő vásárlás esetén adásvételi szerződést kell kötni, cégtől történő vásárlás esetén pedig kereskedelmi számlát kell kapnia.
A járművet a tagországban ki kell vonni a forgalomból, ennek során ideiglenes rendszámot kap a jármű a Magyarországra történő hazahozatalhoz. Az ideiglenes rendszámmal határon minden külön okmány kiállítása nélkül áthaladhat.
Magánszemély vásárlása esetén:
- új gépjármű EU-n belüli vásárlása esetén az ÁFA-t a magyar szabályok szerint itthon kell megfizetni.

1.
Magyarországon először a számlával (adásvételi szerződéssel) és a jármű papírjaival a lakóhely szerint illetékes közlekedési felügyelethez kell fordulni. Itt elvégzik a műszaki ellenőrzést, és megállapítják a regisztrációs adó megállapításához szükséges környezetvédelmi besorolást. A felügyeletnél 19 000,- Ft körüli vizsgadíjat, illetve 6500,- Ft körüli műszaki vizsgadíjat kell megfizetnie műszaki adatlap kiállítás 1000,- Ft.
2.
A következő állomás a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi Vámhivatal felkeresése. Itt egy három oldalas nyomtatványt kell kitölteni az un. VPID szám kiadásához, majd ezt követően itt állapítják meg és szabják ki a regisztrációs adót, valamint új autó esetén az ÁFA-t is itt vetik ki.
3.
A regisztrációs adó megfizetése után lehet az illetékes okmányirodát utolsó állomásként felkeresni.
Itt egy "Kérelem a jármű első forgalomba helyezéséhez" nyomtatványt kell kitölteni. Ehhez szükséges a műszaki adatlapra a számlára (adásvételi szerződésre), a régi - külföli - forgalmi engedélyre a már megkötött kötelező biztosításra, 60 napnál nem régebbi eredetiséget igazoló okmányra (kb.: 20 000,- Ft) és a regisztrációs adó megfizetését igazoló okmányra.

Információim szerint a jármű nagy valószínűséggel először ideiglenes forgalomba helyezést és E rendszámot tud kérni, ami a származás-ellenőrzés (a BM végzi , díja 7000,- Ft) elvégzéséig érvényes (8500,- Ft). A járműre ezen időszak alatt nem tud CASCO-t kötni és külföldre sem utazhat vele!
A vizsgálat lezárását követően újra az okmányirodába kell befáradni, ahol a végleges rendszámot (5500,- Ft), érvényesítő matricát (320,- Ft), és végleges forgalmi engedélyt kaphat (8000,- Ft).
Ezt követően boldogan használhatja autóját, ha még nem ment el tőle a kedve.
Remélem tudtam segíteni rövid összefoglalómmal.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő