Motorbehozatal az EU-ból januártól

2004.11.24. 17:37

A procedúra időtartamát sajnos nem tudom előre megjósolni.

Tisztelt Váradi Mihály!

Szeretnék behozni motorkerékpárt Németországból, jövő február körül. Sok embertől hallotam már, hogy lesz reg. adó jövőre a motorokra is. Ez már biztos, és ha igen, akkor mennyit kell majd fizetni egy 650 cm3-es és egy 1150 cm3-es motorra külön-külön? Áfával meg mindennel együtt.
És még az lenne a kérdésem, hogy milyen papírmunkát kelll intézni Németországban a motor megvételét követően, és utána itthon pontosan milyen hivatalos szervekhez kell menni, hogy forgalomba tudjam helyezni? Milyen vizsgálatokat kell a motoron csináltatni? Ez kb. mennyibe is kerül majd a reg. adót leszámítva?? És menyi idő átlagosan ez a procedúra itthon, a behozataltól számítva addig, amíg a motor megkapja a normális "U" betűs rendszámát, forgalmiját, tehát minden tiszta legyen rajta?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Sz. József

Tisztelt Szoboszlai József!

Új motorkerékpár esetén a regisztrációs adó mértéke:


650 cm3-es motorra: 100 000,- Ft + ÁFA
1150 cm3-es motorra: 125 000,- Ft + ÁFA
Használt motorkerékpár esetén a regisztrációs adó mértéke:
650 cm3-es motorra: 125 000,- Ft
1150 cm3-es motorra: 156 250,- Ft
Németországban a használt járművet ki kell vonatni a forgalomból - lábon hazahozatalhoz ideiglenes rendszámot kell kérni.
Magyarországon először a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi Közlekedési Felügyelethez kell mennie a járművel - műszaki vizsga. Úgy tudom, hogy eredetiségvizsgálat is szükséges. Ezt követően a megyeszékhelyen működő Fővámhivatalnál kell befizetni a regisztrációs adót, illetve új jármű esetében a 25%-os ÁFA-t is. Ezután kell az okmányirodába menni a forgalomba helyezés ügyintézése miatt.
A procedúra időtartamát sajnos nem tudom előre megjósolni Önnek.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő