Átalakítás: regadó-visszatérítés?

2005.01.12. 17:27
Sajnos...
Tisztelt Vámszakértő!

Olvastam a cikkeket, melyek arról szólnak, hogy ha egy kisebb hengerűrtartalmú, vagy kedvezőbb környezetvédelmi besorolású motorra cserélem a jelenlegi motort az autómban, akkor mentesülök az átalakítás miatti regisztrációs adó megfizetése alól. Kérdéseim a következők:
-Érvényes-e ez az elv akkor is, ha a kocsim még a regisztrációs adó bevezetése előtt lett Magyarországon forgalomba helyezve?
-Érvényes-e akkor, ha benzinesről dízelre való átalakítást szeretnék (egyáltalán lehetséges-e ez)?
-Mi a teendő akkor, ha az adott motort külföldről szeretném beszerezni?

Köszönettel:
Mikó Dániel

Tisztelt Mikó Dániel!

Sajnos a regisztrációs adó törvény 2005. január 1-i változása már nem tartalmazza az átalakítás esetén a regisztrációs adó visszatérítési lehetőséget.


Ennek megfelelően a járműátalakítás esetén hiába cserélik a motort korszerűbbre, mint az eredetileg volt - már nincs lehetőség a regisztrációsadó-különbözet visszatérítésére.
A visszatérítés 2004. december 31-ig is csak abban az esetben történhetett meg, ha olyan járművet alakítottak át, amely után korábban regisztrációs adó került megfizetésre. Az átalakítással kapcsolatos szakmai kérdéseivel kérem, hogy a lakóhely szerint illetékes közlekedési felügyelethez szíveskedjen fordulni.

Boldog Új Évet kívánok Önnek!

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő