Amerikai motorkerékpár regisztrációs adója

2005.01.25. 14:37
Véleményem szerint nem kell regisztrációs adót fizetnie.
Tisztelt Váradi Mihály!

Érdeklődni szeretnék,hogy ebben az évben beérkezett motorkerékpárokra kell reg.adót fizetnem vagy nem? A vám, a KPM vámelőzetes és a műszaki is megvan, csak a visszaigazolást várom az USA-ból.

Köszönettel,
Tóth Csaba

Tisztelt Tóth Csaba!

A regisztrációs adótörvény legutóbbi módosítása azt tartalmazza, hogy a 2005. január 1-e után indított adóigazgatási eljárások esetén - vámhatóságnál regisztrációs adó befizetés kezdeményezése - kell alkalmazni a módosított adótételeket.


Véleményem szerint a regisztrációs adóról szóló törvény - az alábbiakban közlöm a törvény kivonatos szövegét - egyértelműen fogalmaz, hogy EU-n kívülről importált regisztrációs adó köteles termékek esetén az adóigazgatási eljárás a vámjogi szabadforgalomba helyezés kezdeményezésekor kezdődik és az adót - már amennyiben fizetni kell - a vámhatóság kivetéses adózással állapítja meg. Az Ön esetében tehát a vámkezeléskor 2004-ben megállapításra került, - a vámhatározat is tartalmazza, hogy a fizetendő regisztrációs adó összege 0,- Ft - hogy nem kell regisztrációs adót fizetnie. A regisztrációs adó eljárás ennek megfelelően adófizetés nélkül zárult.

2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról
Az adófizetési kötelezettség keletkezése
6. § (1) Az adófizetési kötelezettség
a) a 3. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti esetben az áfa-törvény szerinti teljesítés időpontjában, de ha az adóigazolás kiváltása ezt megelőzi, akkor az adóigazolás kiváltásának időpontjában,
b) a 3. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti esetben a vámjogi szabadforgalomba bocsátásról szóló határozat közlésének napján,
Eljárási és adó-megállapítási szabályok
9. § (1) Az adót az adóhatóság állapítja meg (kivetéses adózás).
(2)
(3) Import esetén az adót az adóhatóság a vámeljárás során állapítja meg.

Ennek megfelelően véleményem szerint az Ön esetében az adóigazgatási eljárás már 2004-ben lezárult - azaz nem kellett regisztrációs adót fizetnie. Javasolom, hogy a témával kapcsolatban az illetékes okmányirodánál is szíveskedjen érdeklődni - azzal kapcsolatban, hogy Ők is úgy értelmezik-e a törvénymódosítás rendelkezéseit mint Én.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő