Amerikai diák személyes tárgyai

2005.01.27. 12:41
Személygépkocsit a tanulmányok idejére ideiglenes behozatali eljárás keretében lehet behozni.
Tisztelt Váradi Úr!

Amerikai állampolgár vagyok, Magyarországra megyek orvosi egyetemre. Az iskola szeptemberben kezdődik, de én előbb fogok Magyarországra menni lakáskeresés és családlátogatás céljából. A személyes dolgaimat (ruha, bútor, háztartasi dolgok, stb.) szeretném vinni magammal. Plusz van egy autóm.
Hat évig fogok Magyarországon élni. A kérdésem az, hogy kell-e vámot fizetni egy amerikainak a személyes dolgaira? Kell Magyarországon regisztrálni az autómat, vagy vezethetem külföldi rendszámtáblával? Milyen költségekre számíthatok? Köszönöm előre a választ.

Tisztelettel,
Szilvia

Kedves Szilvia!

Az érvényes vámjogi szabályok szerint az EU-n kívüli ország állampolgárai az EU-ban történő iskolai tanulmányaik folytatásához vámmentesen és ÁFA mentesen hozhatják be az alábbi árukat:


- a tanulmányokhoz szükséges eszközök (tanszerek - beleértve a számológépet, számítógépet, írógépet stb. is)
- ruházat - fehérnemű, ruházat és háztartási textilneműk
- a tartózkodáshoz szükséges a lakószoba (lakás) szokásos berendezési tárgyai.
A vámkezeléshez szükséges az iskolai igazolás is arról, hogy az adott tanévre nappali tagozatos képzésre felvételt nyert.

A saját tulajdonában lévő személygépkocsit a tanulmányok idejére ideiglenes behozatali eljárás keretében lehet behozni. A járművet ideiglenes rendszámmal kell ellátni - ehhez azt Magyarországon forgalomba kell helyezni - regisztrációs adót kell azonban fizetni (ennek összegét akkor tudom Önnek megmondani, ha megírja a gépjárműve típusát, évjáratát és a jármű motorjának hengerűrtartalmát). Az adó összege a visszautazáskor sem igényelhető vissza.
Emellett a gépkocsi után a 10%-os vám és a 25%-os ÁFA összegére vámbiztosítékot kell nyújtani a vámhatóság felé az ideiglenes behozatal teljes időtartamára.
Az ideiglenes behozatali eljárásban vámkezelt jármű nem adható és nem vehető bérbe, nem bocsátható más személy rendelkezésére, a Közösség vámterületén az azonnali újrakivitel kivételével semmilyen célból.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő