Regadó+ÁFA?

2005.01.27. 12:52
Ha új autót hozok be, akkor erre jön még az ÁFA, ezt értem.
Tisztlet Váradi Mihály!

Elnézést, hogy értetlenkedek de most nem teljesen tiszta, hogy a 2005 január 1 -től érvényes reg. adótáblázat a valós értékeket mutatja, vagy ha magánszemélyként használt autót szeretnék Magyarországon forgalomba helyezni, akkor ezeket az összgeket kell 1,25 -el megszoroznom?
Mert ha új autót hozok be, akkor erre jön még az ÁFA, ezt értem. De mit jelent az, hogy "a táblázatban feltüntetett összegek 1,25- szörös összegét kell megfizetni regisztrációs adóként", ha a "táblázatban feltüntetett összeg" a regisztrációs adó maga?

Tisztelettel:
Zsebe László

Tisztelt Zsebe László!

A regisztrációs adó törvény azért sikeredett ilyen kacifántosra, mivel a törvényalkotó nem akarta, hogy a magánszemélyek kevesebb regisztrációs adót fizessenek mint az ÁFA körbe tartozó gépjármű importőrök.


Ennek megfelelően mivel magánszemélyek használt autó behozatalakor nem beszélhetünk ÁFA fizetésről - találták ki az 1,25-ös szorzó alkalmazását - a magánszemély használt autó behozatalkor tehát nem adó összeg + 25% ÁFA-t fizet, hanem ebben az esetben az adó összege magasabb 25%-kal.
Magánszemélyeknek tehát az alábbiaknak megfelelően kell regisztrációs adót fizetni:
1. magánszemély használt autó behozatalakor: a táblázatban szereplő összeg x 1,25-szeresét, illetve
2. magánszemély új autó behozatalakor: a táblázatban szereplő összeg + az adó összege a magánszemély által fizetett ÁFA alapjába is beletartozik.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő