Új Subaru Dániából

2005.02.25. 10:52

Él pl. a három éves gyári garancia?

Tisztelt Váradi úr!

Nagy érdeklődéssel olvastam korábbi cikkeit, igen hasznosnak bizonyultak. Ennek ellenére nekem is lenne néhány további kérdésem.
Dániából szeretnék új, 2.0 literes Subaru Legacy kombi személygépkocsit behozni Magyarországra, ezzel kapcsolatban a következő érdekelne:
1. Úgy tudom, hogy az ÁFA-t Magyarországon kell megfizetnem. Ez azt jelenti, hogy a vásárláskor a dán kereskedőnek csak a nettó vételárat kell kifizetnem, és adnom valami igazolást, hogy kiviszem az országból az autót, vagy a bruttó vételárat kell kifizetni és azt valahogy utólag tudom visszaigényelni? Ha ez utóbbi a válasz, akkor mi a visszaigénylés módja? A magyar ÁFA befizetést mikor és milyen szervnél kell intézni?
2. Technikailag hogyan történhet az autó behozatala? Saját lábon, ha igen, akkor milyen rendszámmal, és ki adja azt? Vagy csak szállítmányozó cégen keresztül? Ki foglalkozik ilyesmivel?
3. Nem igazán vámügyi kérdés, de talán tud(nak) segíteni. Külföldi új autó behozatal esetén mi a helyzet a garanciával, szervizeléssel? Él pl. a három éves gyári garancia? Mit kell tenni annak érvényesítéséhez?
Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel
Tanács Zoltán

Tisztelt Tanács Zoltán!

1. A kereskedőnek új autó eladásakor az EU-s szabályok szerint más EU-s tagország állampolgára részére nettó módon kell számlázni.

Ezt azonban célszerű előre tisztázni a kereskedővel. Amennyiben nem hajlandó a nettó számlázásra, akkor kell a visszaigénylés lehetőségéről és módjáról is érdeklődni.
2. A behozatal történhet saját hajtással - dán ideiglenes rendszámmal vagy tehergépkocsival. Az interneten biztosan talál ilyen vállalkozót.
3. A garancia kérdésével kapcsolatban kérem, hogy a jármű hazai kereskedőjénél szíveskedjen érdeklődni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő