Fél papírmunka kontra motorkerékpár regadó

2005.03.23. 11:38

December 13-án hoztam be egy használt motorkerékpárt Németországból.

Tisztelt Vámszakértő!

Azzzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy dec. 13.-án hoztam be magánszemélyként egy használt motorkerékpárt Németországból.
Nehézkes időpont egyeztetés miatt dec. 23-án tudtam leműszakiztatni, és a származás ellenőrzési vizsgálatot dec. 31-én kezdtem el az okmányirodában. A vámon nem voltam és nem fizettem reg. adót sem, mert a decemberi törvények alapján nem kellett. Megkérdeztem a K.F.-et és ott azt mondták hogy ha át is csúszik januárra az átírás (forgalmi, rendszám megkapása) akkor sem kell reg. adót fizetnem, mert decemberben meg volt a motor műszakija, és el lett kezdve a származási vizsgálat.
Annak a visszaigazolása jan 7. én meg is jött, elvittem a motort eredetvizsgára, és utána mentem az okmányirodába átiratni a morort. De ott már azt mondták hogy mégis kéne a reg. adó, és így nem tudják átírni a motort. Szerintem nem kéne.
Hogy is van ez most?? Pedig a papímunka lényege szerintem el lett kezdve decemberben. Kell-e reg adót fizetnem?? Vagy csak az okmányirodába nem tudják jól? Kérném az ide vágó törvény paragrafus számát, hogy tudjak nekik mit mutatni!!

Mielőbi válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szoboszlai József!

Sajnos a jelenlegi szabályozás szerint Én is csak az okmányirodának tudok igazat adni.
A 2004-ben igazoltan behozott motorkerékpárokra vonatkozó különös rendelkezések sajnos kimaradtak a regisztrációs adó törvény átmeneti rendelkezéseiből.
Az igaz azonban, hogy Ön 2004-ben ha akart sem tudott volna regisztrációs adó eljárást kezdeményezni, mivel motorkerékpárokra ekkor még nem kellett adót fizetni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő