Ideiglenes forgalomba helyezés

2005.04.05. 22:37

Romániában lízingelek egy autót, melyet szeretnék magammal hozni Magyarországra.

Tisztelt Váradi úr,

Én román állampolgár vagyok, és munkavégzés céljából tartózkodom ideiglenesen Magyarországon. Romániában lízingelek egy autót (2003-as Toyota Yaris 1.3), melyet szeretnék megvásárolni, és magammal hozni Magyarországra. Ugyanolyan költségekkel kell, hogy számoljak, mint az amerikai diák?
Mielőtt Magyarországra hoznám, regisztrálni kell az autót Romániában az adásvétel után? Lecserélhetem a román kötelező biztosítást egy magyarral, mely Romániára is érvényes?

Tisztelettel,
Gyula

Tisztelt Pál Gyula!

Amennyiben a járművet ideiglenes behozatali vámeljárás után Magyarországon ideiglenes rendszámmal kívánja ellátni (V-s rendszám), úgy Önnek is meg kell fizetnie a regisztrációs adót. Ez az adó a későbbiek során - a jármű újrakivitele után sem igényelhető vissza. Az adó összege: 189 000,- Ft
A jármű a forgalomba helyezés után ideiglenes V rendszámot fog kapni.
Amennyiben a járművet Magyarországon forgalomba kívánja helyeztetni - ideiglenes magyar rendszámmal kívánja ellátni, úgy Magyarországon kell megkötnie a kötelező biztosítást is, ez érvényes Romániában is.
Azzal kapcsolatban, hogy a vásárlás után a kivitel előtt Romániában regisztráltatnia kell-e az autót, kérem, hogy a román hatóságoktól szíveskedjen érdeklődni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő