Honda CBR900 behozatala

2005.04.21. 10:22

Ideiglenes rendszámmal lehet lábon hazahozni.

Szeretnék Németországbol behozni egy 2003-as Honda CBR 900 RR-t saját részre, és szeretném tudni, milyen papírok kellenek hozzá, hogy ne legyen benne hiba. A behozatal után hová kell vinni, és mennyibe kerülnek a költségek?
Előre is köszönöm a segitséget.

Tisztelettel:
Bajkán Zsolt

Tisztelt Bankán Zsolt!

A motor megvásárlása után azt Németországban ki kell vonni a forgalomból, és ideiglenes rendszámmal lehet lábon hazahozni. Amennyiben traileren hozza haza, úgy természetesen nem kell rá ideiglenes rendszám.
Az adásvételi szerződésen és számlán kívül a jármű forgalmi okmányaira van szükség az itthoni műszaki vizsgáztatáshoz és a forgalomba helyezéshez.

Magyarországon először a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi közlekedési felügyelethez kell mennie - itt történik meg a motor műszaki vizsgáztatása.
Ezt követően a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi fővámhivatalt kell felkeresni - ahol megállapítják a regisztrációs adó összegét. Ennek kifizetése után a fővámhivataltól és a felügyelettől kapott igazolásokkal, okmányokkal lehet a lakóhely szerint illetékes okmányirodába fáradni a forgalomba helyezés - rendszám ügyintézés céljából.

A regisztrációs adó összege: 900 cm3-es motor esetén 100 000,- Ft x 1,25 = 125 000,- Ft
Az egyéb költségekkel kapcsolatban a közlekedési felügyelet és az okmányiroda tud pontos tájékoztatást adni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő