Németországban tulajdonolt autó hazahozatala

2005.04.27. 12:16

A járművet Németországban ki kell vonni a forgalomból.

Tisztelt Váradi Mihály!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi a teendőm, ha az általam másfél éve tulajdonolt (bank által finanszírozott, de a forgalmi már nevemre lett 2003 novembere óta kiállítva) 4 éves Golfomat hazaköltözéskor magammal hozom.
A regisztrációs adón (jelen esetben HUF 410 000, 1896 cm3 hengerűrtartalom és Diesel, Euro 3-as besorolás) kívül kell-e fizetnem még Áfát vagy egyéb adót, illetéket stb.?

Mindezt az illetékes közlekedési felügyeletnél kell-e intéznem, illetve a határon van-e valamilyen elszámolási, bejelentési kötelezettségem?

Segítségét elöre is
Köszönöm

Tisztelt Németh Bernadett!

Németországból az Ön tulajdonát képező jármű behozatala esetén ÁFA-t nem kell fizetnie. A járművet Németországban ki kell vonni a forgalomból.
A banki finanszírozás miatt azonban előzetesen kérem, beszélje meg a bankkal a magyarországi forgalomba helyezést.
Az Ön által fizetendő regisztrációs adó összege 410 000,- x 1,25 = 512 500,- Ft - a táblázatban szereplő összeg 1,25 szerese.
Ezen kívül a magyarországi műszaki vizsga, és a forgalomba helyezés hatósági díjait kell megfizetnie. Ennek összege kb.: 40-50 000,- Ft
A behozatalt követően a határon nincs semmilyen tennivalója - a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi Közlekedési Felügyelethez kell menni, ahol elvégzik a jármű műszaki vizsgáztatását. Ez után a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi fővámhivatalt kell felkeresni a regisztrációs adó megfizetés miatt.
Végül az összes kapott papírral a lakóhely szerint illetékes okmányirodát kell felkeresni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő