Regadóval kapcsolatos kérdések

2005.05.19. 15:03

Jelenleg konkrétan nem tudok arról, hogy az adó eltörlése napirenden lenne.

Tisztelt vámszakértő,

Négy kérdésem lenne.
1. Egy Mercedes 200 Kompressort -2003 - 2004 - szeretnék behozni, amely EURO4-es. Látom ám a hatályos törvényben, hogy 5-östől felfele és 5-östől lefele változnak a vámtételek.
Ez EURO 5-öst jelent ? Ugyanis a Merci legdrágább modelljei is csak EURO4-est tudnak... Direkt fogalmazták meg úgy a törvényt, hogy senki se essen az alacsonyabb kategóriába?!
2. Állítólag ez az egesz bohóckodás ellenkezik az EU alapelveivel, és éppen most tárgyalnak róla, hogy eltörlik. Ha eltörlik a regadót, akkor visszaperelhetem az államtól kamatostul, amit a Németországból importált Mercimre kivetett?
3. Várhato-e hogy eltörlik a regadót, és nem vezetnek be helyette más marhaságot, ami ugyanakkora lenne összegszerűleg? Vagy akkor feljlenthetem pártunkat és államunkat az EU-nál, hogy újfent, más néven bevezeti a már megszüntetett adót?
Ha várhato, hogy az EU eltörli, akkor mikortól? 2006-tól?
4. Én Hollandiában élek, de Magyarországra szeretném a kocsit hazahozni. Kaphatok-e mentességet, ha igazolni tudom, hogy külföldön dolgozom?
És végezetül : megtilthatja-e nekem a holland állam, hogy magyar rendszámú kocsit használjak Hollandiában, ha ott élek versenyszerűen? (Ugyanis ott a 170 LE-s Merci adója sokkal magasabb, mint itthon egy 1794 cm3-es autóé)
Vagy őket is jelentsem fel az EU-nál?

Köszönettel:
Gaal Szabolcs

Tisztelt Gaál Szabolcs!

1. A törvényben a besorolás nem az EURO besorolást jelenti. Az 5-ösnél jobb környezetvédelmi besorolás az EURO III, vagy annál jobb kategóriájú motorokat jelenti.
2. Jelenleg konkrétan nem tudok arról, hogy az adó eltörlése napirenden lenne. Amennyiben megszüntetik, biztos, hogy nem lesz lehetőség a korábban befizetett összeget visszakérni.
3. A jelenlegi költségvetési helyzetet ismerve amennyiben el kell az adót törölni, úgy bizonyára más eszközök kerülnek majd alkalmazásra helyette. Az EU megfelelő fórumainál szabadon felszólalhat - mint ahogy ezt többen magánszemélyek és szervezetek is tették már - az Ön által diszkriminatívnak tartott adóforma ellen. Ezt azonban megfelelően kell tálalni - jogilag ki kell dolgozni.
4. Amennyiben Önnek az állandó tartózkodási helye Hollandiában van - bejelentett állandó lakása -, és a járművet Hollandiában Ön tartja forgalomban, úgy annak holland rendszámmal történő magyarországi használatára vonatkozóan nincs korlátozás. A helyzet akkor változik csak meg, amikor Önnek az állandó hollandiai lakóhelye megszűnik.
Ekkor az EU-ban érvényes általános szabályok szerint az új állandó lakóhely szerinti országban kell a járművet forgalomba helyeztetnie.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő