50 köbcentis robogó behozatala az EU-ból

2006.02.28. 16:59

Ausztriában vásárolt robogómra kell-e vámot, áfát, regadót fizetnem? Behozhatom-e egyáltalán az országba?

Tisztelt Váradi Mihály!

Ausztriában vásárolt 50cm3 robogómra milyen költségek kerülnek,mire itthon használhatom? (Vám?Áfa?Reg.adó?) Úgy hallottam nem kell egyiket sem fizetni. Hazahozhatom egyáltalán?

Köszönöm:

Füleki Gergő

Tisztelt Füleki Gergő!

Amennyiben a robogót nem kívánja forgalomba helyeztetni, úgy tudomásom szerint sem kell regisztrációs adót fizetnie. A jármű forgalomban történő használatával kapcsolatban az alábbiakra hívom fel figyelmét:

A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet segédmotoros kerékpárra vonatkozó rendelkezései alapján:

SEGÉDMOTOROS KERÉKPÁRRA VONATKOZÓ EGYEDI MŰSZAKI VIZSGÁLAT Forgalomba helyezés előtti vizsgálat és közúti műszaki ellenőrzés 19. §

(1) A típusbizonyítvány nélkül forgalomba helyezhető segédmotoros kerékpárt forgalomba helyezés előtti vizsgálat céljából a területi közlekedési felügyeletnél be kell mutatni. Ha a területi közlekedési felügyelet a forgalomba helyezés előtti vizsgálat alapján megállapítja, hogy a jármű a jogszabályban meghatározott műszaki feltételeknek megfelel, azonosítási jellel látja el.

(2) A típusbizonyítvánnyal rendelkező segédmotoros kerékpárokat - a típusbizonyítvány alapján - a gyártónak vagy a forgalmazónak azonosítási jellel kell ellátnia. Az azonosítási jel hatósági jelzésként elfogadható.

(3) A segédmotoros kerékpár azonosítási jele a jármű vázába beütött CM betű és a hajtómotor cm3-ben meghatározott hengerűrtartalmát jelző szám. E jelet csak a gyártó, forgalmazó illetőleg a területi közlekedési hatóság ütheti be. Segédmotoros kerékpár ilyen jelzés nélkül a közúton nem közlekedhet.

(4) A forgalomba helyezés előtti vizsgálat során az MR. 114. §-ában foglalt rendelkezések megtartását kell ellenőrizni.

(5) A segédmotoros kerékpár közúti műszaki ellenőrzésére a 14. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni"

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő