Robogó behozatala

2006.04.20. 11:26

Hány darab robogót hozhatok be vámmentesen EU-tagállamból?

Tisztelt Váradi Mihály!

Egy személy hány db. robogót hozhat be (pl.Olaszbol) vámmentesen ? És kell e regadot fizetni utánuk?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Levélíró!

Az Európai Unió tagországai vámuniót alkotnak. Ezért az országok között nincs vámkiszabás. Ezért nincs értelme vámmentességről sem beszélni. Szabad az árumozgás.

A regisztrációs adó fizetése a forgalomba helyezéshez van kötve. Amennyiben a robogó - valóban robogó (50 cm3 alatti), úgy azt nem kell forgalomba helyezetetni - ezért regisztrációs adót sem kell fizetni. Amennyiben rendszámmal kell ellátni, úgy regisztrációs adót kell fizetni utána.

A jármű forgalomban történő használatával kapcsolatban az alábbiakra hívom fel figyelmét:
A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet segédmotoros kerékpárra vonatkozó rendelkezései alapján:
SEGÉDMOTOROS KERÉKPÁRRA VONATKOZÓ EGYEDI MŰSZAKI VIZSGÁLAT
Forgalomba helyezés előtti vizsgálat és közúti műszaki ellenőrzés 19. §
(1) A típusbizonyítvány nélkül forgalomba helyezhető segédmotoros kerékpárt forgalomba helyezés előtti vizsgálat céljából a területi közlekedési felügyeletnél be kell mutatni. Ha a területi közlekedési felügyelet a forgalomba helyezés előtti vizsgálat alapján megállapítja, hogy a jármű a jogszabályban meghatározott műszaki feltételeknek megfelel, azonosítási jellel látja el.
(2) A típusbizonyítvánnyal rendelkező segédmotoros kerékpárokat - a típusbizonyítvány alapján - a gyártónak vagy a forgalmazónak azonosítási jellel kell ellátnia. Az azonosítási jel hatósági jelzésként elfogadható.
(3) A segédmotoros kerékpár azonosítási jele a jármű vázába beütött CM betű és a hajtómotor cm3-ben meghatározott hengerűrtartalmát jelző szám. E jelet csak a gyártó, forgalmazó illetőleg a területi közlekedési hatóság ütheti be. Segédmotoros kerékpár ilyen jelzés nélkül a közúton nem közlekedhet.
(4) A forgalomba helyezés előtti vizsgálat során az MR. 114. §-ában foglalt rendelkezések megtartását kell ellenőrizni.
(5) A segédmotoros kerékpár közúti műszaki ellenőrzésére a 14. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.