Ajándék motor az USA-ból

2006.04.20. 11:33

Amerikában élő testvérem nekem szeretne ajándékozni egy 700 köbcentis nagymotort

Tisztelt Váradi Mihály!

A testvérem Amerikában él, nekem akar ajándékozni egy 700 köbcentiméteres nagymotort. Azt szeretném megtudni mit kell ilyenkor tenni, és mennyit kell kb. fizetnem?

Köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A motorkerékpárt abban az esetben tudja vámkezeltetni, ha 1996. október 1-je után lett első alkalommal új motorként forgalomba helyezve.

A testvére ajándékozási szerződéssel vagy adásvétel útján tudja Önnek átadni a motort. A szerződésekben a motor adatain kívül a jármű hozzávetőleges értékét is tüntessék fel. A vámhatóság vizsgálhatja a megadott érték valódiságát, és fel is értékelheti a járművet.

A vámkezelés során az alábbi fizetési kötelezettségei keletkeznek:
- 6% vám a vámhivatal által elfogadott vámérték után;
- környezetvédelmi termékdíj kb. 5000 Ft;
- 20% áfa a vámérték+vám+termékdíj együttes összege után.

A forgalomba helyezéshez előzetes szemlén és műszaki vizsgán is át kell esnie a motornak. Ezt követően szintén a vámhatóság szabja a ki a regisztrációs adó összegét, aminek nagysága függ a jármű első forgalomba helyezésétől is. Új 700 cm3-es motor esetén ennek összege 180 000 Ft.

A műszaki vizsga és a forgalomba helyezés 30-40 000 Ft-ot tesz ki.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.