Motorbehozatal Olaszországból

2006.07.17. 14:52

Olaszországban élő családom 2003-as Honda Vigor motorkerékpárt ajándékozna nekem

Tisztelt Váradi Mihály!

Arra szeretnék választ kapni, hogy a családom (akik olaszországban élnek) nekem szeretnének ajándékozni egy 2003-as évjáratú Honda Vigor FX 650 tipusú motorkerékpárt (650cm3) de ezt a tipust a Honda nem forgalmazta magyarországon csak a környező országokban, a kérdésem az lenne ,hogy behozhatom-e ezt a tipusú motort magyarországra és ha igen akkor melyik hatóságokhoz kell fordulnom és milyen sorrendben hogy forgalomba helyezzék a motort?

Annyit tudok ,hogy kell egy ajándékozási vagy adásvételi szerződés de miután magyarországra érkezek a motorral azután milyen tennivalóm illetve milyen költségeim lesznek azt nem tudom. Ezzel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.

Köszönöm:

Polyák Zoltán

Tisztelt Polyák Zoltán!

A motor behozatalát követően a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi Közlekedési Felügyelethez kell fáradnia. Itt a motor műszaki vizsgán vesz részt. A műszaki vizsga után kell a vámhatósághoz - megyeszékhelyi Fővámhivatal - menni, ahol a regisztrációs adót kell megfizetni. Mindezek után lehet az okmányirodába menni a forgalomba helyezés ügyintézése céljából.

A műszaki vizsga és a forgalomba helyezés kb. 30-40 000 Ft-os költsége mellett regisztrációs adót kell fizetnie. Ennek összege kb. 130 000 Ft (nem ismerem pontosan a motor évjáratát - év/hónap).

Amennyiben a motor még nem futott 6000 km-t, úgy sajnos itthon áfafizetési kötelezettsége is keletkezik!

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő