6000 km futásteljesítmény alatt áfa is?

2007.04.06. 13:39
Motorkerékpár behozatala Hollandiából

Tisztelt Váradi Mihály!

Hollandiában dolgozom még pár hónapig, és vásároltam egy használt motorkerékpárt, amit bejelentett holland lakcímem és adószámom alapján saját magam használok. Szeretném hazavinni és honosíttatni. A motor 2001-es évjárat, 250cm3-es, 18kW-os, azonban mindössze 1500km-t futott.

A honosításról eddig végigolvastam az eddigi válaszait, így tudom, hogy a honosításhoz először Hollandiában ki kell vonatni a forgalomból, kérni kell rá (magyar??) ideiglenes rendszámot és biztosítást, amivel hazavezetem, és hazaérve a Közl. Felügyelet műszaki vizsgája, és a vámhatóság regisztrációs adója következik. Olvastam azonban az egyik válaszában, hogy "Amennyiben a motor még nem futott 6000 km-t, úgy sajnos itthon áfafizetési kötelezettsége is keletkezik!". Ez továbbra is, és esetemben is fenáll? Ha igen, ebben az esetben az áfa alapját mi képezi?

Van-e bármilyen kedvezmény, amely megkönnyíti (akár anyagilag, akár adminisztratívan) az ügyintézést annak okán, hogy én voltam a "holland" tulajdonos, vagy hogy saját használatomban volt a motorkerékpár?

Válaszát előre is köszönöm:

Nagy Gábor

Tisztelt Nagy Gábor!

Az ideiglenes rendszámot a holland hatóságoktól kell kérnie.
Sajnos az EU-s szabályok szerint az a jármű (motor, szgk.), amelyik még nem futott 6000 km-t, az áfaszabályok szempontjából új járműnek minősül, és ezért itthon áfát kell fizetnie a forgalomba helyezéshez.

Az áfa alapját a vámhatóság állapítja meg, amennyiben az Ön értéknyilatkozatát nem fogadja el.

A megoldás lehet, amennyiben a km-óra állás már több lesz mint 6000 a behozatalkor.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő