Amerikai rendszámú autó használata Magyarországon

2007.05.07. 09:01

Hozzátartozóm vezetheti az autót?

Tisztelt Váradi Mihály!

Az Egyesult Allamokban elek, kettos, Magyar, es Angol allampolgarsaggal rendelkezem. Rendszeresen utazom haza Magyarorszagra es szeretnem, ha otthon is a sajat tulajdonomban allo autot hasznalhatnek. Ugy tajekoztattak, hogy financialasan mindenkeppen kedvezobb, ha Amerikaban veszek gepjarmuvet es azt szallittatom haza. Ugyanakkor arra is felhivtak a figyelmemet, hogy ha Magyar rendszamot szeretnek, a regisztracios ado jelentos tobbletkoltseget jelent. A kerdeseim a kovetkezoek:
1, Hasznalhatok-e, es ha igen milyen jogi megkotesekkel amerikai rendszamu gepjarmuvet Magyarorszagon?
2, Vezetheti-e gepjarmuvemet Magyarorszagon elo hozzatartozom?
Tovabba, szivesen vennem esetleges gyakorlati tanacsat a gepjarmu bevitelet illetoen.

Válaszát előre is köszönöm:

Somlai Edina Theodora

Tisztelt Somlai Edina Theodora!

1. Amennyiben a jármű az Ön tulajdonában van, és az állandó lakóhelye az USA-ban van, úgy a hazautazás idejére, maximum azonban egy 12 hónapos időszak alatt 6 hónapig használhatja a saját tulajdonú Amerikában forgalomba helyezett járművet.
Amennyiben hosszabb ideig kívánja a járművet itt használni, úgy írásbeli vámárunyilatkozattal ideiglenes behozatali eljárás alá kell vonni a járművet - ez azonban regisztrációs adó fizetési kötelezettséget jelent, valamint a vám és Áfa összegére vámbiztosítékot kell a vámhatóság felé nyújtania.

2. A járművet hivatalosan itthon élő hozzátartozója egyedül - úgy, hogy Ön nincs jelen - nem vezetheti.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő