EU-s tagországból települök haza

2007.06.04. 17:14

Mit kell intéznem kint vásárolt autómmal kapcsolatban?

Tisztelt Váradi Mihály!

Átböngésztem rengeteg kérdést, és arra adott válaszát. Az Áfa kérdése mégsem világos teljesen. 4 év állami kiküldetés után EU tagországból települök haza. Vásároltam egy új gépkocsit hivatalos márkakereskedésben.

1/ Mi szerint állapítják meg a hazatelepülés dátumát, amihez képest a vásárlást igazoló számlának 6 hónapnál régebbinek kell legyen? Van erre egy hivatalos igazolás, amit be kell mutassak? S azt hol állítják ki?

2/ Mi a helyzet, ha az autó valóban idősebb 6 hónapnál, de alig van benne néhány km (tehát 6000km alatt van), mert nem használtam? Ilyenkor melyik számít?

3/ Hol és hogyan szerezhető be az összes szükséges formanyomtatvány, hogy összeszedjük, mire haza jövök, s ne akkor kelljen még ez után is szaladgálni?

Válaszát előre is köszönöm:

Nótárius Csaba

Tisztelt Nótárius Csaba!

EU-s tagországból történő hazatelepülés esetén nincs vámkezelési kötelezettség. Ön valószínűleg keveri az EU-n kívüli hazatelepülőknek adott tanácsaimmal a dolgot.

Az EU-ban vásárolt és 6 hónapnál fiatalabb vagy 6000 km-nél kevesebbet futott jármű esetében itthon a forgalomba helyezéshez Áfa-t is kell fizetnie (ez EU-s szabály) a regisztrációs adó mellett.

A két feltétel közül bármelyik teljesül, úgy sajnos itthon Áfa-t kell fizetni a forgalomba helyezéshez.

A jármű hazahozatala után először a Nemzeti Közlekedési Hatóság lakóhely szerint illetékes megyei szervéhez - volt Közlekedési Felügyelet - kell menni, ezt követi a Vámhatósági - regisztrációs adó, és ha kell Áfa ügyintézése, majd jöhet az okmányiroda.

A regisztrációs adóval kapcsolatos okmányokat találhat a vámhatóság alábbi internetes oldalán.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő