Mi alapján számolják az USA-ból behozott járműre a vámot?

2007.10.24. 17:45

Ha először Németországba érkezik, akkor más a helyzet?

Tisztelt Váradi Mihály!

Kérdésemmel csatlakoznék az előttem szólóhoz. Mi alapján számolják az USA-ból behozott gépjárművek esetén a 10% vámot és 20% Áfa-t? A számlával igazolt vételár alapján vagy az itthoni becsült érték szerint (a kettő jelentősen eltérhet...)? Továbbá, amennyiben a konténer mondjuk Németországba érkezik meg elsőként az EU-ba, akkor ott milyen teendő van ügyintézés szempontjából, amit érdemes tudni.

Válaszát előre is köszönöm:

Dr. Kelemen

Tisztelt Dr. Kelemen!

A vámot a vámáru vámértéke alapján szabja ki a vámhatóság. A vámértéket a vámkezelést kérőnek kell bevallania - kimunkálnia. A vámhatóság azonban a bevallott vámértéket nem köteles elfogadni - ennek sok jogszabályi feltétele van, aminek leírása hosszadalmas és nem ennek a fórumnak a kereti közé tartozik.
Ebben az esetben, amennyiben nem fogadják el a bevallott vámértéket, úgy több lehetőség is adódik a vámérték meghatározására. Ezek közé tartozik a szakértő kirendelése, vagy a katalógus ár alapján történő vámérték megállapítás stb.
Németországban a vámáru továbbítását kell kérnie Magyarországra a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyi fővámhivatalhoz. Az árutovábbítás ügyintézésével érdemes szállítmányozót vagy spedíciót megbízni!
Itthon történik a vámkezelés és a forgalomba helyezés.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő