Oldtimert USA-ból vagy Nagy-Brittaniából?

2009.05.11. 15:35

Kedves Vámszakértő!

Az USA-ból szeretnék megvásárolni és behozatni egy 1970-1976 között gyártott (tehát több mint 30 éves) autót, amit Magyarországon veteránként (OT rendszámmal) szeretnék forgalomba helyezni. Külföldön nem veterán, én hoznám ebből a célból.

Kérdésem: a vételáron – kb. 10 000 USD – és a szállítási díjon kívül milyen vám, áfa, regadó egyéb költséggel kell számolnom?. Jobb megoldás-e, ha ugyanezt a márkát és évjáratot Angliában veszem meg, akkor milyen egyéb tételekkel kell számolni?

Tisztelettel köszönöm válaszát.

Kedves Kérdező!

Amerikai behozatal esetén a vám 10%-a, az áfa 20%-a a vételárnak. Regisztrációs adót veterán korú autóra nem kell fizetni. A Muzeális Minősítés kb. 25 000Ft, a műszaki vizsga kb. 70-80 000 Ft, a forgalmi engedély és a rendszám kb. 20 000 Ft, és az éves biztosítás díja kb. 15 000 Ft.

Mivel Anglia uniós ország, ebben az esetben nem kell vámot fizetni behozatalkor. Áfát csak akkor kell fizetni, ha kereskedőtől vásárol, de akkor külföldön kell befizetni. Magánszemélytől vásárlás esetén áfafizetési kötelezettsége sincs. Ha Angliából választ autót, akkor lehetőség szerint balkormányost válasszon. A Muzeális Minősítés során mentességet kapnak a fényszórók miatt is, de a magyar közlekedésben is sokkal előnyösebb egy balkormányos autó.

Üdvözlettel:

KeSMustang