„E” és „P” rendszám – mi a különbség?

2009.05.18. 15:48

Kedves Vámszakértő!

Az interneten hiába böngészem a hivatalos szervek oldalait, nem találtam kérdésemre választ. Konkrétan a "P" és az "E" rendszámok közötti különbség érdekelne. Ismerek olyan autót, ami pár hónap "P" rendszámos használat után már 2 éve jár "E" rendszámmal. Külföldről behozott autóról van szó.

A kérdés konkrétan arra vonatkozik, hogy mennyi ideig lehet használni "E" rendszámot, milyen költségekkel jár ez, meg kell-e újítani időközönként? Hallani olyat, hogy "P" rendszámmal nem szállítható személy, csak egy sofőr mehet az autóval. "E" rendszámnál azt hallottam, hogy nem mehet külföldre az autó. Igazak ezek a korlátozások? Van ezeken kívül egyéb korlátozás?

Köszönöm válaszát!

Üdv:

Péter

Kedves Péter!

Az „E” rendszámot fél évig lehet használni, de maximum december 31-ig. A rendszám+forgalmi engedély ára 13 250 Ft. Személyi korlátozás nincs. Külföldre valóban nem lehet „E” rendszámmal menni. Viszont ezt csak abban az esetben lehet igényelni, ha az autó műszaki engedélye megvan, de a származás ellenőrzése és a regisztrációs adó befizetése még nincsen. Ha ezekből bármelyik megvan, akkor nem igényelhet ilyen rendszámot.

A „P” rendszámot cégek igényelhetik, akik igazolják, hogy a cég tevékenységi köre indokolttá teszi a rendszám igénylését. Ennek az ára 29 000 Ft, egy évre lehet kiváltani. Hosszabbítani nem lehet, de évente lehet igényelni. Személyek száma korlátozva van, de lehet ez alól mentességet kérni.

Mindkét rendszámhoz kötni kell kötelező biztosítást.

Üdvözlettel:

KeSMustang