Mazda 626 behozatalának költségei

2009.05.22. 10:07

Kedves Vámszakértő!

Ausztriában dolgoztam 19 évig, 2008 karácsonyán mentem nyugdíjba. 2004 decemberében Ausztriában vásároltam egy Mazda 626 2.0 DITD '99 Euro 2 személygépkocsit. Mivel most már nyugdíjas vagyok, és véglegesen itthon is élek, behoznám az autómat. Érdeklődnék, van-e valami kedvezmény azoknak, akik ennyi időt kint dolgoztak, illetve az autó behozatalának menetéről szeretnék tanácsot kérni.

Előre is köszönöm a választ:

József

Kedves József!

Kedvezmény nincsen a munkaidő után. Mivel uniós országról beszélünk, hazatelepüléskor nem kell se áfát, se vámot fizetnie. Az autó forgalomba helyezéséig néhány lépés van:

1. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál műszaki vizsgát és eredetvizsgálatot kell csináltatni. Ott kap egy műszaki adatlapot.
2. A műszaki adatlappal, a kocsi és az Ön személyes okmányaival, valamint egy regisztrációs adó adatlappal el kell mennie a Vám- és Pénzügyi Hivatalhoz. Ott kap egy papírt, ami alapján be kell fizetnie a regisztrációs adót.
3. A regisztrációs adó megfizetése után az okmányirodában igényelhet rendszámot és forgalmi engedélyt. Ha az autó 2004-es, akkor kb. 800 000 Ft a regisztrációs adó. A forgalomba helyezés kb. 120 000 Ft.

Itthon ez az autó kb. egymillió forintért megvásárolható. Gondolja át, hogy nem lenne-e jobb kint eladni az autót, és akkor megspórol magának egy csomó utánajárást, az eladásból származó pénzből pedig itthon vehet egy hasonló autót.

Üdvözlettel:

KeSMustang