Hogyan csaljunk adót Dániában szlovák rendszámmal?

2010.05.21. 14:21

Üdvözletem! Egy elég komplex problémára keresnék választ:

Autóvásárlás előtt állok. Itthon szerettem volna autót venni, mert jelenleg eléggé nyomott árak vannak. Ellenben Dániában tartózkodom, és itt rendkívüli módon figyelik ki, és mennyit tartózkodik Dániában az autójával. Erre azért van szükségük, mert 2 hét utáni itt tartózkodás után regisztrálni kellene az autót, ha fél évnél többet élek Dániában. Mondanom sem kell, ez rengeteg pénz.(63% a Dán áraknak).

Ezért arra gondoltam, hogy az egyik szlovák ismerősöm cégére vásárolnék autót. Persze akkor már a rendszám is szlovák lenne. Itt ki lenne védve a jogszabály,mert egy céges autót, nem kérhetnek, hogy regisztráljak Dán rendszámra, aminek én csak üzemben tartója lennék. A kérdés az lenne, hogy én, mint magyar állampolgár, vezethetek-e szlovák rendszámú autót, ha egy szlovák cégnél "dolgozom" papíron. Egyaránt otthon, vagy bárhol az EU-n belül. ill. ha MO.-n vásárolnék autót, szlovák regisztráció miatt, visszalehet-e igényelni az Adót, a gépkocsi árából?

Köszönettel, Qubi

Tisztelt levélíró!

A céges autót a cégvezető által írásban meghatalmazott, megbízott személy szabadon használhatja az EU-ban. Ezt az okmányt a járműben kell tartani.

Amennyiben EU-s adószámmal rendelkező szlovák cég Magyarországon vásárol autót, úgy áfa-nélkül tud vásárolni. Az áfa-t Szlovákiában kell rendezni.

Amennyiben a jármű után már meg lett fizetve regisztrációs adó, azt nem lehet visszaigényelni.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő