Meddig lehet vámrendszámmal használni egy autót?

2010.07.07. 14:10

Tisztelt Váradi úr!

Ha amerikai rendszámú autót szeretnék Magyarországon használni kevesebb mint 180 napot egy évben, de nem akarom mindig ki- és beléptetni az autót, értem, hogy akkor le kell vámoltatni és megfizetni a regisztrációs adót. Meddig lehet így, vámrendszámmal használni legálisan az autót? Van-e egy megszabott idő, amin túl az áfa és vámösszeg nem igényelhető vissza, akkor sem, ha kiviszem az autót az EU területéről?

Válaszát előre is köszönöm!

Valéria

Tisztelt Valéria!

A vámrendszámmal történő, 180 napot meghaladó ideiglenes EU-n belüli használatnak – ideiglenes behozatali vámeljárás – elvileg nincs időkorlátja. A vámkezeléskor a vámhatóság az ügyfél kérelmének megfelelően mérlegeli a visszaviteli határidőt.

A kivitelkor a vámbiztosíték összegét tudja visszakapni – amennyiben azt pénzben tette le.

A kivitel után sem tudja visszaigényelni azonban a befizetett regisztrációs adó összegét!

Amennyiben szabad forgalom számára (véglegesen) vámkezeli az autót, akkor semmilyen körülmények között nincs lehetőség a megfizetett vám és az áfa visszaigénylésére a kivitelt követően!

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.